В Інституті помології ім. Симиренка із села Мліїв Городищенського району застосували органо-мінеральне добриво "Фрея" на яблуневих садках. Завдяки ньому дерева краще прижилися та почали краще родити.
— Ми садили молодий сад — виводили три сорти: Ренет Симиренка, Голден Делішес та Флорину. Кореневу систему всіх дерев обробили "Фреєю". Пересадка — це травма для будь-якого дерева. Щоб воно прижилося, треба добрив — тоді адаптується. Наприкінці року ми побачили, що після обробки "Фреєю" дерева мають набагато кращий стан, ніж ті, які не обробляли. Вищий був приріст: 4-6 метрів на дерево, тоді як у необробленого цей показник становив 2,5-3,5 метра. Збільшився і діаметр стовбура, — розповідає директор 40-річний Микола Кучер.
Також препарат використовували для позакореневого підживлення. Робили це двічі після цвітіння.
— Чогось же дітей манкою годують, а не водою. Так і дерево треба підживлювати, бо від води багато не отримаєш. На плодоносних деревах зібрали урожай, більший приблизно на 10 відсотків. А яблука збільшилися на 10-20 відсотків. Головна перевага цього добрива в тому, що продукт екологічно чистий, не хімічного походження, — додає Микола Федорович.
Органо-мінеральні добрива "Фрея" ефективні для вирощування всіх зернових, технічних і овочевих культур відкритого та закритого ґрунтів, ягідних кущів, винограду й плодових дерев, садових і кімнатних квітів, газонних трав та лісових листяних культур.
— Наша компанія розробила технологію раціонального землекористування для малогумусних ґрунтів, а також у засолених і пустельних зонах. В основі технології — послідовне використання трьох основних компонентів при стандартних агротехнічних методах, — розповідає керівник товариства "Фрея-Агро" Володимир Лимар.
На першому етапі відновлення ґрунту треба вносити активну органічну масу — ґрунтомодифікатор "Фрея S". Залежно від забрудненості ґрунту та його початкової родючості це може бути від півтонни до 10 т на гектар.
— Після змішування ґрунтомодифікатора із землею і поливу відновлюється родючість. Рослини швидше приживаються і краще ростуть, — говорить Володимир Володимирович.
Наступним етапом є внесення гранульованого "ґрунтопокращувача" — органо-мінерального добрива "Фрея". Його потрібно від 50 до 250 кг на 1 га.
— Воно є універсальним засобом для відновлення агрофізико-хімічних властивостей ґрунту і його збагачення компонентами, необхідними для розвитку й росту рослин.
На наступних стадіях землю двічі-тричі за сезон обробляють розчином фізіологічно активного препарату "Фрея-Аква". Завдяки рідкій формулі він добре проникає у ґрунт і покращує ріст культур.
— Уже в перші місяці земля набуває оптимальної структури, прискорюються процеси обміну, покращується водно-повітряний режим. Протягом року родючість практично повністю відновлюється, а в окремих випадках навіть кращає, — розказує Лимар.
Органо-мінеральні добрива виробництва товариства "Фрея Агро" пройшли випробування в Інституті помології ім. Симиренка, Дніпропетровському центрі "Родючість", Інституті агроекології та економіки природокористування НААНУ, Київському національному університеті ім. Шевченка.
— Були зроблені висновки, що наші препарати доцільно використовувати як основне добриво та для підживлення під час вегетації, — каже Володимир Лимар. — Результати фітосанітарного обстеження засвідчили імуностимулюючу дію. У дослідженнях Київського університету відзначили, що препарат "Фрея" не має негативного впливу на ґрунтову мікрофлору і земляних черв'яків. Науковці зробили висновок, що добрива серії "Фрея" можна застосовувати при рекультивації земельних ділянок для відновлення біологічних властивостей ґрунту, якість яких постраждала від тривалого використання гербіцидів і мінеральних добрив.
Термін дозрівання скорочується
Органо-мінеральні добрива — це фізіологічно активні амінокислоти й гумінові комплекси, збагачені поживними мінеральними сполуками й мікроелементами.
— Завдяки їх використанню активізується дія мікроорганізмів у ґрунті, покращується його склад. Збільшується вміст хлорофілу й продуктивність фотосинтезу в рослині. Це призводить до посилення росту та скорочення термінів дозрівання. Зростає стійкість рослин до несприятливих умов середовища, хвороб і шкідників, — пояснює Володимир Лимар. — Також покращується біохімічний склад продукції. А найголовніше — врожайність підвищується на 10-40 відсотків.
Коментарі