четвер, 12 березня 2009 18:37

Будинок провалюється під землю

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Уманчанка Надія Даманська показує тріщини на стінах свого помешкання. Туди можна легко просунути руку
Уманчанка Надія Даманська показує тріщини на стінах свого помешкання. Туди можна легко просунути руку

"Це ще в мене тут красиво, — веде до будинку 60-річна уманчанка Надія Даманська. — А в сусідній кімнаті щілини такі, що рука пролазить. Сусідів через них видно. Деякі тріщини заклеїла скотчем, бо з них штукатурка сиплеться".

Одноповерховий будинок на кілька сімей по вул. Спінози, 4 сповзає у катакомби. Він належить до ЖЕКу N3. Ззовні одна стіна будинку підперта залізними палями. Вікна та двері перекошені, видно тріщини вздовж стін.

— Скільки ми тут, стільки років проблеми, — говорить Даманська. — Жила в цій квартирі спочатку моя свекруха. А потім ми з чоловіком перебралися. Десь у 1970-х на цьому місці стояв старий будинок. Він теж сповзав у катакомби, його знесли. Укріпили фундамент і звели новий. П"ять-шість років тому під стіною дому вирили яму. Звідти я бачила кількаметрові підземні ходи. Їх уплотнили. А ще раніше зробили стяжку дому, бо він розлазиться. Коли робили останній ремонт, то цегельну стінку між двома кімнатами замінили на дерев"яну, щоб послабити тиск на підлогу. Вночі чутно, як стіни тріщать. Боюсь, що однієї ночі провалимося.

У помешканні стоїть неприємний запах мокрої глини й каналізації.

— Спимо з відкритими форточками. Вікна повністю відкрити не можна, бо перекосилися. У домі повно слимаків з"явилося. Насипала усюди солі, бо вони її бояться.

Надія Даманська показує кілька документів. В одному з них зазначено, що будинок в аварійному стані.

— Це висновок інституту ще з 2006-го, що будинок, а особливо квартира N3, в аварійному стані. Необхідно мешканців відселити, частину будинку розібрати та виконати відновлювальні роботи. Зверталася до місцевих чиновників. Вони говорять, що будинок під знос, але документів на це я не бачила.

Зараз ви читаєте новину «Будинок провалюється під землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути