четвер, 30 липня 2009 18:25

Археологи заплатили селянам за розкопані городи

Автор: фото: Ольга ГОДОВАНЕЦЬ
  Студенти Києво-Могилянської академії розкопують одне з 25 готських поховань у селі Легедзине Тальнівського району. У могилі знайшли залізний гребінець
Студенти Києво-Могилянської академії розкопують одне з 25 готських поховань у селі Легедзине Тальнівського району. У могилі знайшли залізний гребінець

Стародавній готський некрополь кінця III — початку IV ст. нашої ери розкопали дослідники в селі Легедзине Тальнівського району. Поховання належить до черняхівської культури.

Археологічні експедиції працюють тут щоліта. У селі розташований офіс заповідника "Трипільська культура".

— Тут жили досить заможні на той час люди, — каже його директор 44-річний Владислав Чабанюк. — Вони вели торгівлю з Римом, знали гончарний круг, мали залізні інструменти.

Розкопки вели на людських городах.

— Декому з селян довелося заплатити, бо археологи викопали картоплю, — сміється Чабанюк. — Гроші на археологічні роботи надали американський та англійський фонди.

Загалом розкопали 25 поховань. У могилах знаходили сліди змішання готської та кочової сарматської культур. Відшукали металевий гребінець, посуд, рештки одягу. Керував процесом професор київського Інституту археології Борис Магомедов.

Між селами Легедзине і Тальянки розташоване найбільше в світі поселення часів трипільської культури — 450 га. Трипільці жили близько 5 тис. років тому й займалися землеробством. У бік села Свинарка тягнеться низка курганів скіфів, які жили на цих землях, доки сюди не прийшли готи. 2007 року археологи розкопали один курган. Знайшли золотий перстень та фрагменти обладунків воїна. На одному з поховань районна влада встановила пам"ятник загиблим 1941-го прикордонникам. Хтось хибно сказав, що то братська могила радянських бійців.

Зараз ви читаєте новину «Археологи заплатили селянам за розкопані городи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути