пʼятниця, 09 квітня 2010 09:59

Помер пілот, який скинув атомну бомбу на Хіросіму

Помер пілот, який скинув атомну бомбу на Хіросіму
Один з льотчиків, які перебували на борту бомбардувальника B-29 "Енола Гей", помер у США на 87-му році життя.
 

Молодший лейтенант Морріс Джеппсон відповідав за підготовку і приведення у бойову готовність атомної бомби під час своєї єдиної бойової місії 6 серпня 1945. Вдова Джеппсон Моллі повідомила в четвер, що її чоловік помер 30 березня в лікарні міста Лас-Вегас у штаті Невада.

"Морріс розповідав мені, що він (у 1945 році) просто виконував свою роботу", - заявила дружина пілота.

Спочатку Джеппсон уникав обговорення своєї ролі у Другій світовій війні, проте згодом став більш охоче ділитися думками щодо подій 1945 року. Деякі дослідники вважають, що, якби не було завдано атомного удару по Хіросімі і Нагасакі, союзникам довелося б висаджуватися в Японії і вести бойові дії безпосередньо на її території. Це мого б спричинити іще більші втрати серед військових і цивільного населення.

Після смерті Джеппсона бортовий штурман Теодор Ван Кірк на прізвисько "Голландець" залишився єдиним живим членом екіпажу "Енола Гей". У листопаді 2007 року у віці 92 років помер Пол Тіббетс, пілот і командир бомбардувальника.

О 8 годині 15 хвилин 6 серпня 1945 бомбардувальник Б-29 "Енола Гей", названий на честь матері Тіббетса, скинув на Хіросіму атомну бомбу "Малюк" з тротиловим еквівалентом 20 тисяч тонн. Бомба вибухнула на висоті 580 метрів над містом.

Відразу після вибуху загинули 66 тисяч осіб, 69 тисяч були поранені. Згодом від радіаційного враження в Хіросімі померли ще декілька сотень тисяч людей. Дві третини міста були зруйновані.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Помер пілот, який скинув атомну бомбу на Хіросіму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути