четвер, 24 січня 2013 00:30

Треба мати посвідчення міжнародного зразка

У країнах Європейського Союзу з 2013-го видають водійські посвідчення нового зразка, пластикові із чипом. Вони будуть чинні 10-15 років. Досі в кожній країні діяли свої права, близько сотні зразків.

Українцям, що виїздять у Європу власним авто, теж треба мати посвідчення міжнародного зразка, каже 50-річний Вадим Карнаухов, віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв:

— Мій знайомий потрапив у аварію в Італії. Їздив з українським посвідченням водія. Його одразу визнали винним, хоча то не його провина була. Просто не мав права їздити по Італії з нашими правами. В Європі вони не діють, — каже Карнаухов. — В Україні водійські посвідчення міжнародного зразка видають із 2011-го. Їх приймають в усіх країнах. Дійсні 50 років. З ним наш водій має на європейських автодорогах такі ж права, як і місцевий.

Автолюбителі, що отримали посвідчення до 2010-го, для виїзду за кордон повинні оформити документ міжнародного зразка. Його видають громадські організації автомобілістів. Обійдеться у 630-863 грн. Строк дії — выд одного до 20 років. Чинне тільки разом із національними правами.

У Європі перехід на єдине посвідчення завершать до 2033 року. В Україні посвідчення-"книжечки" радянського зразка треба поміняти до 1 січня 2014 року у районних реєстраційно-екзаменаційних відділах ДАІ за 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «Треба мати посвідчення міжнародного зразка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути