четвер, 09 липня 2009 07:27

Як водії обманюють фоторадар "Візир"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  На аварійно небезпечних перехрестях у центрі столиці з 2008 року встановлюють камери спостереження. Вони фіксують порушників за номером авто. На розі вулиць Чорновола та Артема працюють вісім камер. Про них попереджають таблички на узбіччях
На аварійно небезпечних перехрестях у центрі столиці з 2008 року встановлюють камери спостереження. Вони фіксують порушників за номером авто. На розі вулиць Чорновола та Артема працюють вісім камер. Про них попереджають таблички на узбіччях

Автомобілісти шукають способів приховати свої номери від вуличних камер спостереження та вимірювачів швидкості, що їх застосовує Державтоінспекція.

Скажімо, прилад "Візир" фотографує номерний знак авто, яке перевищило швидкість. Киянин Олег Панаєв, 32 роки, покрив номерні таблички свого "мітцубісі" поляризаційною плівкою. Вона цілком прозора, непомітна на око. Проте робить номер невидимим для фоторадара. На авторинку, що на столичному бульв. Перова, комплект плівки коштує 120 грн.

— Вона має особливість. Фоторадари під час зйомки дають потужний інфрачервоний спалах. Плівка відбиває невидимі промені "Візира" й частково засліплює його цифрову фотоматрицю. Замість номера на знімку видно світлий прямокутник, — пояснює Олег. — Цифри не розбереш. Даїшники мене фотографують і передають знімки в управління ДАІ, яке розсилає повідомлення про штраф. Але засвічені фотографії йдуть у брак. Однак якщо міліціонер помітить плівку, то складе протокол і випише штраф. Кажуть, за це й номери знімають. Але мені поки щастить. Зупиняли тричі. Якось даїшник наказав зняти при ньому плівку. Я давав по 150 гривень хабара і їхав далі з плівками.

Житель міста Бровари, що на схід від столиці, 22-річний Артем Глушко зішкріб фарбу на номері своїх "жигулів". І цифра 8 перетворилась на 3. Помітити підробку можна з кількох кроків. Але на фото з відстані 10 м її не видно.

Дав даїшнику "стольник" — і він відчепився

— За три місяці мене зупиняли разів із 10. Інспектори, перевіряючи документи, не зауважували, що номер не збігається із техпаспортом на одну цифру. Лише раз даїшник прискіпався. Я сказав, що краска облупилася сама. Хіба я винен, що мені видали браковані знаки? Він хотів зняти номери. Я дав "стольника" — і він відчепився.

На інтернет-сайті www.fotonomer.net.ua продають електронні засоби. Крамниця не надає своєї адреси. Зв"язок — лише за номером мобільного. Товар доставляє кур"єр, він же приймає оплату.

— Пристрій на вигляд як звичайна пластикова рамка для номерного знака — такі зараз є на кожному автомобілі, — пояснює телефоном менеджер фірми. Відмовляється називатися. — Але в цю рамку вмонтовано непомітні інфрачервоні випромінювачі. Вони працюють від батарейок. Якщо вашу машину фотографуватимуть на трасі, промені засліплять фотоматрицю "Візира". Номер машини на фотографії розібрати неможливо.

Автомобілісти вважають фоторамку найбезпечнішим засобом приховування номера. Бо знаки не прикриті плівками, не пошкоджені. Інфрачервоне випромінювання людське око не фіксує. Коштує пристрій 800 грн. Покупцеві привезуть комплект — дві рамки для переднього та заднього знаків.

— Рамка окупиться дуже швидко, — запевняє менеджер. — Штрафи за перевищення швидкості починаються від 255 гривень. Три знімки "Візиром" — і ви вже повернули собі витрати на рамку. Заощадите не одну тисячу.

За брудний номер можуть оштрафувати  на 510 гривень

Інспектори Державтоінспекції накладають штрафи на автомобілістів, якщо номерний знак установлено не на місці, забруднено або заклеєно. Заборонено також згинати, перевертати його чи їздити з неосвітленим номером. Якщо табличку не видно чітко з відстані 20 м, на водія накладуть штраф від 170 до 255 грн. За повторне порушення — 255–510 грн. Або ж зобов"яжуть до громадських робіт на 30–40 год.

Якщо інспектор бачить автомобіль із такими порушеннями, водія зупиняють. Заміряють відстань рулеткою. Можуть зробити фото- чи відеофіксацію. Також потрібні двоє свідків, аби потім водій не заперечив порушення. Протокол занесуть до бази, повідомили "ГПУ" у департаменті ДАІ.

—  Останнім часом багато автовласників тонують пластикові рамки номерів або спеціально встановлюють пластикові накладки, аби їхній номер не вловив "Візир". Друзі по роботі часто їздять до Одеси. Їх уже двічі знімали на "Візир". Прийшли штрафи на 400 і 500 гривень. То вони тепер знімають таблички і ховають у багажник. А якщо менти зупиняють, без питань дають їм сотню та їдуть далі. Але буває, що даїшники чіпляються безпідставно. От мій номер заліпило комашнею. То що, кожні 100 кілометрів його чистити? — говорить столичний водій Олексій Мельник, 27 років.

Зараз ви читаєте новину «Як водії обманюють фоторадар "Візир"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути