вівторок, 06 серпня 2013 09:16

В Україні готують підняття цін на пиво, горілку, вино і сигарети

В Україні готують підняття цін на пиво, горілку, вино і сигарети
Нардепі підготували законопроекти про збільшення акцизів. Фото: dt.ua

У Верховній Раді зареєстровані законопроекти з поправками до Податкового, Адміністративного, Кримінального кодексів і закону "Про держрегулювання виробництва і обороту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів".

Документи передбачають підвищення з 2014 року ставок акцизного податку на пиво, горілку, слабоалкогольні напої, вино і сигарети, пише "Комерсант Україна" у публікації "Шампанскому добавили элитарности".

Так, акцизну ставку для ігристих вин пропонують підвищити з 3,65 грн до 4,03 грн за 1 літр. А для продукції, що містить у своїй назві слово Champagne, - до 45 грн. Така ставка може поширюватися лише на продукцію з Франції, оскільки це слово є географічною назвою. Напої з інших країн продаються як ігристе вино під іншими брендами.

Крім того, депутати запропонували розділити ставки акцизу на пиво в залежності від його міцності. На продукцію з вмістом спирту не більше 8,5% акциз підвищується несуттєво - з 0,87 грн до 0,91 грн за 1 літр напою. Однак для пива з більшою часткою спирту акциз складе 80 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Від інтернет-магазинів до автомийок: Готовий бізнес продають менш ніж за 100 тисяч

Залежно від вмісту етилового спирту запропоновано розділити ставку акцизу на ферментовані напої, наприклад сидр. Акциз 80 грн за 1 літр спирту будуть платити і на слабкоалкогольну продукцію.

Акцизи на натуральні некріплені вина залишаються мінімальними - їх запропоновано підняти з 0,01 грн до 0,15 грн за 1 літр напою. Для кріплених вин і вермутів ставка акцизу зросте з 2,51 грн до 2,89 грн за літр. Для міцної алкогольної продукції (дистиляти та лікери) ставку акцизу піднімуть з 49,49 грн до 53,18 грн за 1 літр спирту.

ФОТОРЕПОРТАЖ: На гей-параді у Стокгольмі танцювали під Сердючку у масках Путіна

Мінімальну ставку акцизу для сигарет без фільтру пропонується підвищити з 95,4 грн до 113 грн (за 1000 шт.), а для сигарет з фільтром - з 217,6 грн до 249,92 грн.

Зміни підготовлені як альтернатива ідеї кардинального підвищення ставок акцизу в нинішньому році, проти якої виступили виробники.

Авторами проектів є народні депутати від фракції "Батьківщина" Сергій Терьохін та Андрій Сенченко, а також нардеп від Партії регіонів Михайло Опанащенко.

Зараз ви читаєте новину «В Україні готують підняття цін на пиво, горілку, вино і сигарети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

136

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути