Ексклюзиви
середа, 24 липня 2013 10:24

Усе більше киян переїжджає жити у котеджні містечка
8

Фото: Фото: Володимир МУКАН

За останні 7 років котеджних містечок поблизу Києва стало більше у 9 разів. Зараз їх 312, а 2005 року було 34.

Середня ціна квадратного метра у будинках таких містечок опустилася за цей період на $300 до $1 200 за квадрат. Продають будинки, зведені за різними технологіями - цегляні, з термоблоків, газоблоків, з дерев'яних ОСБ-панелей.

"Найбільше їх будували у 2007-2008 роках. Тоді до кризи люди активно їх брали, бо житло у Києві коштувало значно дорожче, - розповідає Сергій Костецький із консалтингової компанії "СВ-девелопмент". - Забудовники побачили, що попит на котеджі великий і почали будувати житло вищого класу - із великою квадратурою, дорогими оздоблювальними матеріалами, у мальовничих місцях. Але настала криза й ті котеджі стали непотрібними більшості, тоді ледве розпродувалися бюджетні будинки. Після кризи їх узагалі ніхто не купував. Зараз багато таких містечок стоять із недобудованими котеджами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешеві котеджі зведуть за два місяці

У червні цього року в Київській області продали 190 будинків у котеджних містечках. Рік тому у цей же період - 174 будинки.

"Попит потроху збільшується, бо в Києві дуже дорога земля. 6-7 соток у більш-менш нормальному районі обійдуться у 80-100 тисяч доларів. А ще ж треба кошти, щоб звести будинок, підключити всі необхідні комунікації. У котеджних містечках за 100 тисяч можна придбати вже готовий будинок із комунікаціями. До того ж, звісно, інфраструктура там буде гіршою, ніж у столиці, але котеджні містечка знаходяться переважно за містом, там повітря не таке загазоване. Єдиним мінусом життя у таких містечках є висока місячна плата за обслуговування території", - підкреслив експерт.

Жителі котеджних містечок платять за прибирання та упорядкування території - каналізацію, вивіз сміття, чищення водойм та охорону. Плата за це становить від 950 до 4,8 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Усе більше киян переїжджає жити у котеджні містечка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути