Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2012 17:58

Українці казково безграмотні у фінансах - Держспоживінспеція

Українці казково безграмотні у фінансах - Держспоживінспеція
Експерт пояснив,як "купували" вкладників МММ. Фото: vidomosti-ua.com

Державна інспекція з питань захисту споживачів розробляє програму підвищення фінансової грамотності українців.

Установа збирається видавати довідники про фінансові послуги.

Про це сьогодні під час круглого столу заявив радник голови Держспоживінспеції Михайло Стрельніков.

"Сьогодні українське населення казково безграмотне. Як "купували" вкладників МММ? Людям пояснювали, що на їх клієнта відкривається один окремий рахунок в банку, яким може керувати тільки дві особи: цей вкладник і Сергій Мавроді. Потім українців заспокоювали, що таких вкладів сотні тисяч. І для того, щоб обнулити їх рахунки - треба витратити купу часу. Проблема в тому, що ці люди абсолютно не знають систему банківських розрахунків. Вони навіть не підозрюють, що маючи на руках коди цих рахунків, зняти гроші з рахунків по всьому світу можна за 10 хвилин", - пояснив він.

За його словами, Держспоживінспеція зараз розробляє програму фінансової грамотності українців, залучаючи різних експертів банківської справи.

"Позиція Держспоживінспекції схожа на позицію лікарів: "Краще не лікувати хворого, а запобігти його хворобі". Сьогодні склалась зовсім неадекватна ситуація, коли є безліч довідників, як правильно клеїти шпалери, вибрати автомобіль. Але немає довідника про фінансові послуги. Банк - це такий же фінансовий магазин, тільки на полицях лежать не сири і масло, а фінансові продукти - депозити, кредити і так далі. Споживач має вирішувати, що з цього вибрати", - зауважив Стрельніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада зареєструвала законопроект про обов'язкове медичне страхування

Експерт переконаний, що в перспективі держава має заборонити і зупинити розвиток і поширення фінансових пірамід. Перш за все - заборонити рекламу про них. А наразі достатньо розповідати людям, як захистити себе від шахрайства.

"Безграмотні люди не знають навіть, кому жалітися і як захистити свої фінансові права. Зате вони знають, що їм робити, коли їх обважили на ринку. Банки, які пропонують депозит під 26% - це ковбаса по 5 гривень. Її можна купити, можна навіть спробувати, але чи можна її їсти - питання", - наголосив Стрельніков.

Нагадаємо, 16 червня творець гігантської фінансової піраміди 1990-х Сергій Мавроді заявив, що відновлення роботи проекту МММ-2011, виплати за яким були заморожені в кінці травня через масштабну паніку, вже неможливе, а грошей на розрахунки з усіма його учасниками не вистачить.

Зараз ви читаєте новину «Українці казково безграмотні у фінансах - Держспоживінспеція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути