четвер, 22 грудня 2011 12:47

Світовий банк удвічі погіршив прогноз зростання економіки України

Світовий банк удвічі погіршив прогноз зростання економіки України

Світовий банк (СБ) погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2012 році до 2,5% з 5%.

Про це повідомив старший економіст представництва СБ в Україні Руслан Піонтковський на сьогоднішній прес-конференції.

За його словами, згідно з оновленим прогнозом СБ, інфляція в 2012 році очікується на рівні 9,4%, тоді як раніше прогнозувалося показник в 10%.

СБ також поліпшив прогноз щодо інфляції у 2011 році до 5,6% з 11,4%, зберігши при цьому прогноз щодо зростання ВВП на поточний рік у розмірі 4,5%.

Піонтковський також повідомив, що СБ зберіг прогноз по рівню інфляції на 2013 рік у розмірі 7,4%, але погіршив прогноз по зростанню ВВП до 4% з 4,5%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України цілеспрямовано сповзає в кризу - експерт

"Наш базовий сценарій передбачає уповільнення економічного зростання до 2,5% в 2012 році, оскільки Україна вступає в період зменшення зовнішнього попиту, більш складного доступу до фінансування та нестабільності на міжнародних ринках. Цей варіант розвитку подій передбачає поступовий вихід з кризи в єврозоні... Ключовим елементом цього сценарію є швидке відновлення програми Міжнародного валютного фонду ...", - сказав Піонтковський.

При цьому він зазначив, що доступ Україні до зовнішнього фінансування нині час є обмеженим у зв'язку з ситуацією на міжнародних ринках, з урахуванням того, що Україні необхідно буде рефінансувати зовнішні зобов'язання на суму більше $ 50 млрд в 2012 році, це може створити додатковий тиск на платіжний баланс країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криза може вийти за межі єврозони і захлеснути весь світ - ЄЦБ

Додатковим ризиком, який може чинити тиск у бік збільшення дефіциту бюджету в 2012 році, Піонтковський назвав парламентські вибори: напередодні виборів навантаження на бюджет для реалізації соціальних проектів може зрости.

Піонтковський також повідомив, що за оцінкою СБ в 2011 році дефіцит бюджету Україна може вийти за рамки узгодженого з МВФ рівня в розмірі 3,5% ВВП.

Зараз ви читаєте новину «Світовий банк удвічі погіршив прогноз зростання економіки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути