Ексклюзиви
понеділок, 15 квітня 2013 09:18

Сьогодні набула чинності нова редакція правил дорожнього руху

Сьогодні набула чинності нова редакція правил дорожнього руху
Із сьогоднішнього дня водії мають дотримуватися нових ПДР. Фото: tsn.ua

В Україні сьогодні, 15 квітня, набуває чинності нова редакція правил дорожнього руху (ПДР).

Так, згідно з новими ПДР, темним часом доби є "частина доби від заходу до сходу сонця". Раніше було передбачено, що це період від кінця вечірніх сутінок (30 хвилин після заходу) до початку ранкових сутінків (30 хвилин до сходу). Крім того, за новими правилами, дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою.

Крім іншого, буде введена низка нових дорожніх знаків, наприклад, "Пункт зупинки трамвая", "Кінець пункту зупинки трамвая", "Культова споруда", "Промислова зона", "Фото-, відеофіксація порушень". До білої і жовтої дорожних розміток додасться розмітка синього (місця паркування на проїжджій частині) та помаранчевого кольору (тимчасова розмітка).

У новій редакції закріплене положення, згідно з яким з 1 жовтня по 1 травня всі транспортні засоби за межами населених пунктів повинні будуть їздити з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом фар. Це, на думку авторів змін, дозволить поліпшити реакцію водіїв на мінливі дорожні умови.

ФОТОРЕПОРТАЖ: "Зроблений з любов'ю": У Києві показали кабріолет Rolls-Royce 1965 року

З ПДР виключено пункт, згідно з яким обгін транспортних засобів дозволяється лише з лівого боку. "Цей пункт суперечив поняттю "обгін", який сам по собі передбачає виїзд на зустрічну смугу, що розташована тільки зліва по ходу руху автомобіля. Праворуч, як відомо, може бути тільки смуга для руху в одному напрямку з вами", - розповів співрозмовник в ДАІ , зазначивши, що ця поправка не означає дозволу на обгін справа по узбіччю дороги.

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Нью-Йорку Dodge наростив "м'язи", а Toyota хизувалася екологічністю

З остаточного варіанта нової редакції ПДР було виключено положення про необхідність водіям при перебуванні на трасі в темний час доби надягати світловідбиваючий жилет. У ньому також немає чіткого положення про необхідність зміни шин з початком нового сезону. Вказується лише, що в разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах зі слизькою проїжджою частиною "рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїжджої частини".

Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив нові ПДР на засіданні 11 лютого 2013 року.

/media/video/492845/1_492845.mp4

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні набула чинності нова редакція правил дорожнього руху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути