четвер, 18 квітня 2013 15:19

Кабмін запропонував звільнити фізосіб від податку на нерухомість в 2013 році

Кабмін запропонував звільнити фізосіб від податку на нерухомість в 2013 році
Податок на нерухомість можуть перенести на 2014 рік. Фото: dt.ua

Кабінет міністрів пропонує в 2013 році не стягувати з фізичних осіб податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, так як необхідний час на формування реєстру його платників.

Відповідна ініціатива міститься в урядовому законопроекті №2405 "Про внесення змін до ст. 265 Податкового кодексу щодо об'єктів житлової нерухомості", доопрацьованому до другого читання. Більшість членів парламентського комітету з питань митної та податкової політики на засіданні в середу рекомендували парламенту прийняти цей законопроект у другому читанні і в цілому з урахуванням низки поправок.

Для формування реєстру податкова повинна до 1 липня 2013 направити власникам житла за місцем їх реєстрації повідомлення про звірку кількості належних їм жилих об'єктів та розмірів їх житлової площі. У свою чергу, власники житла до 31 грудня 2013 року мають звірити отримані від податкової дані з інформацією на підставі оригіналів документів про право власності на нерухомість. Після цього податкова за місцем проживання платників податку в 10-денний термін після завершення звірки повинна надати відповідну інформацію податковим органам за місцезнаходженням об'єктів. При цьому податок сплачується за місцем розташування об'єкта оподаткування.

Крім того, згідно із законопроектом, податок на нерухомість за наявності у фізособи кількох видів житла (квартира, будинок) може розраховуватися виходячи з сумарної житлової площі цих об'єктів, при цьому передбачено зменшення бази оподаткування на 370 кв. м від цього показника. Така пільга надається один раз за кожен базовий податковий (звітний) період (рік).

Згідно з чинними нормами, податок на нерухомість за наявності у фізособи кількох видів житла (квартира, будинок) розраховується окремо по кожному об'єкту.

Крім того, уряд пропонує більшою мірою диференціювати шкалу податків, передбачивши введення податку в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м для фізосіб, що володіють різними видами житла, сумарна житлова площа якого не перевищує 740 кв. м і в розмірі 2,7% при перевищенні 740 кв. м.

При цьому зберігаються ставки податку у розмірі не більше 1% для квартир житловою площею не більше 240 кв. м і будинки не більше 500 кв. м, а також 2,7% для квартир житловою площею понад 240 кв. м і будинки понад 500 кв. м.

У законопроекті також прописано, що ставки податку для юросіб становлять 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м і будинків не більше 500 кв. м і 2,7% для квартир з житловою площею понад 240 кв. м і будинків більше 500 кв. м. При цьому уряд пропонує продовжити термін подачі юрособами податкової декларації до 20 лютого, тоді як зараз встановлено до 1 лютого.

Кабмін також пропонує розраховувати податок органами податкової служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізособи-власника житла, тоді як згідно з чинним законодавством розрахунок здійснюється податкової за місцем знаходження об'єкта.

Однак фізособам-нерезидентам податок нараховується і відправляється податкове повідомлення органами податкової служби за місцезнаходженням житла.

Проектом закону вводиться 10-денний термін протягом якого податкова повинна надіслати податкове повідомлення-рішення після отримання інформації про виникнення права власності на нововведений об'єкт і у випадку переходу права власності на об'єкт протягом календарного року.

Крім того, Кабмін пропонує доповнити чинне законодавство нормою, згідно з якою фізособи у сільській місцевості може оплачувати податок через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків і зборів.

Документ також розширює список громадян, яким можуть бути надані податкові пільги на один об'єкт, додавши в нього дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями. Крім того, до списку податкових пільговиків внесли житло, що належить монастирям, а також не більше двох житлових об'єктів інших релігійних організацій.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін запропонував звільнити фізосіб від податку на нерухомість в 2013 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути