Ексклюзиви
понеділок, 13 січня 2014 12:01

"Гривня може впасти у кілька разів. Настільки ж збідніє населення" - економіст

"Гривня може впасти у кілька разів. Настільки ж збідніє населення" - економіст
Павло Мельник. Фото: obozrevatel.com

Економісти прогнозують на 2014-2015 роки нову хвилю економічної кризи в Україні. Директор компанії "МПП-косалтинг" Павло Мельник вважає, що вже є багато показників, які свідчать про кризові явища. Наприклад, затримка зарплат бюджетникам, нестача коштів на інші соціальні виплати. В інтерв'ю Gazeta.ua він розповів про те, якою буде економічна ситуація в Україні 2014 року.

- Які ще кризові явища ви помітили в українській економіці?

- Показовим є те, що під кінець року 2013-го виставили на продаж впливові банки на українському ринку: "Райффайзен банк Аваль", "Правекс-банк", "Астра банк". Вже проданий "Банк Кіпру". Продають їх за суму 30-40% від їхнього капіталу. Це дуже дешево. Така ситуація доводить, що вже починається економічна криза, що попереду може бути серйозна девальвація. Бо навіть у кризові 2007-2008 роки банки продавали мало не вдвічі дорожче.

- Яка ймовірність того, що курс гривні цьогоріч суттєво опуститься?

- Досить велика. Адже імпорт перевищує експорт, під кінець року грошей у бюджеті бракує навіть для виплати стипендій і пенсій. Наша валюта у кращому разі опуститься до 8,5 гривень за долар. У гіршому - у кілька разів. Відповідно, на стільки ж зменшиться купівельна спроможність українців.

- На що ще вплине знецінення гривні?

- На вартість пального, оновлення устаткування на підприємствах, ціни комунальних послуг. Чим нижче падатиме гривня, тим більше все це дорожчатиме. Адже пальне закуповують за кордоном за долари та євро. Його ціна у гривнях збільшиться. А складова пального є у всіх товарах. Тому ціни виростуть мало не на все - молокопродукти, хліб, овочі фрукти тощо.

- Зараз в Україні нестабільна політична ситуація. Чи впливає якось вона курс валюти?

- Вона впливає не так на курс гривні, як на економіку загалом. Через це інвестори покидають нашу державу, виводять звідси гроші, а іноземні компанії включають у вартість своєї продукції націнку, щоб компенсувати ймовірне знецінення української валюти.

- У доопрацьованому проекті держбюджету на 2014 рік вписаний рівень інфляції становить 4,3%. На вашу думку, такий рівень можливий 2014 року? Чи він буде вищим?

- Думаю, інфляція буде більшою. Цьому посприяв попередній рік. Адже ні у 2012, ні 2011 роках влада так нагло не крала, як зараз. Мало не щомісяця офіційно виділяли гроші на якісь сумнівні проекти. Давали їх виконувати своїм фірмам. Ті робили лише якусь частину роботи. Решту коштів пересилали представникам влади. У березні цьогоріч, за звітами влади, залатали тисячі кілометрів доріг. Але, мовляв, через снігопади весь ремонт був зведений нанівець. Насправді залатали якусь мінімальну частину, і то з порушенням технології. 1-2% від всього держбюджету виділили на ремонт адміністрацій президента, 21 мільярд гривень дотацій виділили вугільним підприємствам Донецької області, а принесли ті підприємства лише 13 мільярдів у бюджет.

Зараз ви читаєте новину «"Гривня може впасти у кілька разів. Настільки ж збідніє населення" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути