середа, 18 січня 2012 14:36

Європейці не хочуть давати гроші на українську "трубу" - Бойко

Європейці не хочуть давати гроші на українську "трубу" - Бойко

Європейські банки не виявляють бажання інвестувати в реконструкцію української газотранспортної системи (ГТС).

Про це сьогодні на прес-конференції заявив міністр енергетики та вугільної промислововсті Юрій Бойко, повідомив кореспондент Gazeta.ua.

"На жаль, ми не отримали чіткого сигналу з боку банків Європи, з якими пі підписали свого часу договори стосовно виділення коштів. Тому реконструюємо газотранспортну систему за власні кошти", - зауважив урядовець.

Міністр також ще раз наголосив, що Україна буде закуповувати у Росії стільки газу, скільки необхідно для потреб економіки.

"Вчора після перерви у нас пройшли з російським "Газпромом" переговори у конструктивному дусі. Є розуміння, що обидві країни повинні знайти вихід. Для нас важливо, щоб була гарантія транзиту газу через Європу. Також для нас важливо, щоб були інвестиції в нашу газотранспортну систему", - сказав.

За словами Бойка, переговори були присвячені транзиту газу територією України і базувалися на на двох принципах.

"Перше - ми повинні мати гарантії транзиту обсягів на Європу з боку наших партнерів з Росії. Друге - ми повинні залучити Європу для того, щоб вона дала кошти на реконструкцію ГТС . В рамках цього найбільше підходить модель тристороннього консорціуму, яка є базовою у цих переговорах. Упевнений, що ми знайдемо порозуміння з російськими партнерами із європейськими інституціями стосовно вирішення цієї проблеми ", - наголосив він.

Міністр також відзначив, що для України важливе питання не тільки обсягу імпорту газу, але і його вартості.

"Сьогодні ми маємо найвищу ціну газу в Європі, якщо не брати "харківську знижку", яку ми отримали минулого року. Це не влаштовує нашу економіку і президента країни. Він поставив завдання переглянути контракти, які були підписані попереднім урядом і які фактично поставили нашу економіку та країну на коліна", - запевнив Бойко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін розмістив ОВДП на $1,8 мільйона та 201 мільйон гривень

"Стосовно того, що ми зменшили обсяги закупівлі газу... Ми будемо закуповувати газу стільки, скільки портібно для нашої екокноміки. Це позиція глава держави, яку ми озвучили нашим російським партнерам і якої будемо дотримуватися. Як тільки газ буде дешевшим, ми будемо закуповувати його більше", - додав Бойко.

Міністр також зауважив, що Україна повністю забезпечена газом на осінньо-зимовий період.

"Рівень відбору газу з наших підземних сховищ перебуває у такому обсязі, що повністю забезпечує потреби нашої економіки і житлово-комунального господарства. Ми забезпечені газом у повному обсязі і не маємо жодних проблем із цим питанням", - наголосив Бойко.

Зараз ви читаєте новину «Європейці не хочуть давати гроші на українську "трубу" - Бойко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути