четвер, 19 вересня 2013 16:36

Депутати дозволили водіям не міняти радянські посвідчення на українські

Депутати дозволили водіям не міняти радянські посвідчення на українські
У вівторок Верховна рада змінила своє рішення щодо заміни радянських прав на українські міжнародного зразка. Ухвалила відповідний законопроект № 2633-1 "Про внесення змін до Закону України" Про Єдиний державний демографічний реєстр і документах, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус". Попередній закон ради, прийнятий у грудні 2012 року, вимагав заміну посвідчень до 1 січня 2014 року. Тому всі автомобілісти із радянськими правами пішли їх міняти на нові пластикові міжнародного зразка.

Водійські посвідчення старого зразка має близько 1 млн. автолюбителів в Україні, це 10-15% від всіх, хто має права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кореянка понад 700 разів намагалася отримати водійські права

Щоб замінити радянські права на нові, його власнику треба було принести в Міжрегіонельне екзаменаційне управляння ДАІ старе посвідчення, картку водія та медичну довідку. Медичну довідку дають після проходження комісії лікарів у медичних закладах і сплати 150 грн. Тим водіям, які загубили, видану в автошколі картку водія, потрібно було скласти теоретичний іспит на знання правил і практичний на водіння автомобіля. Якщо із карткою водія заміна старого посвідчення обходилася у 210 гривень і два дні оформлення довідок та друку документів, то автолюбителям без картки водія обмін посвідчення коштував 650 грн і 3-4 дні відвідування держустанов.

"Заміна старих водійських посвідчень на права міжнародного зразка є вимогою часу. Це правильно, щоб в усіх були посвідчення, які відповідають всім світовим нормам і стандартам. Бо не зовсім правильно, що в обігу є документи держави, якої не існує, - каже Євген Середницький, автоексперт, директор консалтингової компанії "Корда профі". - Проте останнім своїм рішенням влада просто познущалася із пенсіонерів, бо здебільшого вони мають права-книжечки. Спочатку старих автолюбителів примусили їх заплатити чималі гроші й вистояти в чергах, а потім сказали, що це не обов'язково треба було робити. Мені це нагадує ситуацію із наклейками-катафотами на бампери машин. У дев'яностих водіїв зобов'язали в обов'язковому порядку купити ці наклейки й наліпити їх на бампери, ніби то для безпеки руху. Швидше за все, це було створено, щоб заробили приближені для влади фірми. Як вони заробили, норму про ці наклейки вилучили із правил".

Проект закону набуде чинності після підписання президентом і публікації у офіційних виданнях ЗМІ.
Зараз ви читаєте новину «Депутати дозволили водіям не міняти радянські посвідчення на українські». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути