вівторок, 17 квітня 2012 11:22

Білоруси відхрестилися від запровадження російського рубля: Це призведе до економічного спаду

Білоруси відхрестилися від запровадження російського рубля: Це призведе до економічного спаду
У Нацбанку Білорусі заявили, що перехід до використання іноземної валюти означає відмову від незалежної грошово-кредитної політики. Фото: 222.by

Білорусь і Росія не ведуть зараз переговорів про запровадження на території Білорусі російського рубля.

Про це заявили в Нацбанку республіки.

"Переговори з питання використання російського рубля на території республіки Білорусь нині не ведуться. Створення валютного союзу і введення єдиної валюти має бути підпорядковане інтересам обох держав, сприяти їх сталому тривалому економічному зростанню та підвищенню добробуту громадян", - йдеться в коментарі управління інформації НББ .

В документі зазначено, що введення нової єдиної грошової одиниці та створення валютного союзу двох держав має стати "логічним завершенням інтеграції країн після повноцінного закінчення формування зони вільної торгівлі, Митного союзу й ЄЕП".

Водночас у НББ зазначили, що Білорусь спільно з РФ постійно опрацьовує можливості розширення використання російського рубля, як і білоруського, у взаємних розрахунках між двома країнами, та створює необхідні для цього передумови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс євро просів на 3 копійки, за долар дають трохи більше 8 гривень

"Разом з тим, доцільність створення союзної валюти для Білорусі значною мірою залежить від конкретних домовленостей і умов реалізації загальноекономічної та грошово-кредитної політики", - констатували в Нацбанку.

"Позиція Національного банку з цього питання полягає в тому, що першочерговим завданням зараз є подальше зміцнення фінансової стабільності в економіці. При цьому саме по собі введення в обіг іноземної валюти (російський рубль, долар США, євро) не вирішує питання зміцнення макроекономічної стабільності і забезпечення зовнішньої збалансованості", - сказано в коментарі.

У НББ підкреслили, що для вирішення цих завдань в першу чергу повинні бути реалізовані заходи економічної політики, спрямовані на зниження сформованих дисбалансів та диспропорцій в економіці.

Крім того, в Нацбанку звернули увагу на те, що перехід до використання іноземної валюти означає фактичну відмову від проведення незалежної грошово-кредитної політики, в результаті чого знижуються можливості країни для реагування на економічні шоки монетарними інструментами, в той час як заходів бюджетно-податкової політики може виявитися недостатньо для їх повної нейтралізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борги України зростають вдвічі швидше за ВВП

"В свою чергу така ситуація може привести до уповільнення темпів економічного зростання або економічному спаду і збільшення рівня безробіття. Крім того, Національний банк фактично змушений буде відмовитися від функції кредитора останньої інстанції і використовувати в разі необхідності інші механізми для забезпечення стійкості банківського сектора", - зазначено в документі.

Всі ці аспекти, підкреслили в НББ, в значній мірі ускладнюють процес одностороннього переходу до використання іноземної валюти як засобу платежу на території Білорусії і свідчать про потенційно високих витратах, з якими може зіткнутися економіка.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси відхрестилися від запровадження російського рубля: Це призведе до економічного спаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути