понеділок, 01 жовтня 2012 17:29

Азаров запропонував "залити" в "Нафтогаз" 4 мільярди з бюджету

Азаров запропонував "залити" в "Нафтогаз" 4 мільярди з бюджету
Капіталізувати "Нафтогаз України" за рахунок випуску ОВДП для покриття його дефіциту розпочав уряд Юлії Тимошенко. Фото: dni.com.ua

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді підтримати Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" прямим бюджетним фінансуванням в обсязі 3,9 млрд грн замість наповнення її статутного капіталу облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) на ту ж суму в 2012 році.

Відповідна пропозиція міститься в законопроекті №11274, зареєстрованому в парламенті 1 жовтня.

Відповідні кошти можуть бути виділені НАК "Нафтогаз України" як компенсація різниці між закупівельною вартістю імпортного російського газу і тарифом, за яким держхолдинг реалізує його теплокомуненерго (ТКЕ).

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, у разі наповнення статутного капіталу НАК ОВДП у компанії виникають труднощі з монетизацією цих цінних паперів. За даними розробників документа, банки погоджуються купувати ОВДП у "Нафтогазу" лише на умовах РЕПО, що пов'язане з додатковими витратами для компанії.

У разі прийняття законопроекту №11274, витратна частина держбюджету-2012 збільшиться до 400 млрд 583,118 млн грн, граничний обсяг дефіциту - до 29 млрд 2,984 млн грн. Водночас граничний обсяг випуску ОВДП для компенсацій "Нафтогазу" зменшиться до 8,1 млрд грн.

Як повідомлялося, на початку року уряд вирішив збільшити статутний капітал "Нафтогазу" на 6 млрд грн традиційним для останніх років способом: через оплату акцій нової емісії 10-річними ОВДП.

Капіталізувати "Нафтогаз України" за рахунок випуску ОВДП для покриття його дефіциту розпочав уряд Юлії Тимошенко влітку 2009 року. Спочатку він прийняв постанову про збільшення статутного капіталу "Нафтогазу України" на 18,6 млрд грн - до 24,165 млрд грн. "Нафтогаз" згодом почав продавати облігації або укладати угоди РЕПО з банками, що дозволило йому сплатити закупівлю російського газу.

Відтоді таким способом статутний капітал НАК був збільшений до 49,84 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Азаров запропонував "залити" в "Нафтогаз" 4 мільярди з бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути