середа, 05 лютого 2014 14:47

Стрімке подорожчання долара: Що буде з гривнею далі?

Стрімке подорожчання долара: Що буде з гривнею далі?
Долар дорожчає. Фото: ukraineinfo.net

В Україні стрімко зростає курс долара. Міжбанківський валютний ринок відкрився сьогодні подорожчанням американської валюти на 15 копійок на купівлі та на 50 копійок на продажу.
Вранці банки купували долар по 9 грн/$ (8,85 грн/$ вчора), продавали по 9,4 грн/$ (8,9 грн/$ вчора).

Водночас на міжнародному валютному ринку пара долар/гривня торгується на позначці 8,75 грн/$.

В обмінниках же долар подорожчав на 16-17 копійок. "Зелені" купують по 8,61-8,87 грн/$ (8,62-8,67 грн/$ вчора), продають по 8,71-8,95 грн/$ (8,73-8,76 грн/$ вчора.

Українці, бачачи істотне падіння гривні, кинулися купувати долари.

Гривня vs політика і спекулянти

Значне зростання попиту на іноземну валюту в Україні та зниження курсу гривні пов'язані із загостренням політичного конфлікту, вважає аналітик "Альпарі" Анна Кокорева.

"Спекулянти, користуючись нестабільною політичною ситуацією в країні, створюють паніку серед населення, щоб домогтися більшого ослаблення гривні. Банкіри говорять, що ажіотажного попиту на долари немає, а збільшення обсягів міжбанку пояснюють конвертацією вкладів і можливими операціями по відтоку капіталу. Однак дефіцит валюти на міжбанку є", - зазначила Кокорева.

Роль Нацбанку

Обсяг торгів по долару на міжбанківському валютному ринку досягає максимальних рівнів: $4,16 млрд і $4,737 млрд.

Національний банк України (НБУ) заявив про продаж американської валюти за курсом 8,6 грн/$. А на наступний день регулятор заявив про продажі вже за курсом 8,7 грн/$.

НБУ економить золотовалютні резерви, даючи курсу гривні девальвувати, вважає Кокорева.

"Грубо кажучи, НБУ не може взяти ситуацію під контроль, тому що у нього немає на це коштів. Золотовалютні резерви Нацбанку на 1 січня 2014 року становили 20,416 мільярда доларів, що нижче від критичного рівня, згідно з установленими стандартами МВФ. Критичним рівнем для України є позначка у 23 мільярди - вартість тримісячного обсягу імпорту товарів і послуг, а нормальним - 40-45 мільярдів доларів", - зазначила аналітик.

Що буде далі?

Кокорева впевнена: чим довше зберігатиметься в країні політична невизначеність, тим гірше для національної валюти, оскільки криза в майбутньому позначиться на макроекономічних показниках України.

"Якщо влада досягне компромісу з протестувальниками, гривня стабілізується і буде повільно зміцнювати свої позиції до долара США", - підкреслила вона.

За її прогнозом, курс гривні по відношенню до долара в умовах наростання політичної кризи на міжбанку може продовжити ослаблення до рівня $9,5-9,8 грн/$.

"Валютні інтервенції НБУ не втримають курс", - підсумувала експерт.

Зараз ви читаєте новину «Стрімке подорожчання долара: Що буде з гривнею далі? ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути