середа, 01 січня 2014 13:09

Віднині українці мусять платити податок на нерухомість

Віднині українці мусять платити податок на нерухомість
Обов'язкове оподаткування нерухомого майна набуло чинності. Фото: lenta-ua.net

З 1 січня поточного року набрала чинності норма Податкового кодексу про обов'язкове оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки.

Про це повідомили у Міністерстві доходів і зборів.

Об'єктом оподаткування є квартири і будинки, що перевищують площу 120 кв. м і 250 кв. м відповідно. Податок на нерухомість при наявності у фізичної особи кількох видів житла (квартира, будинок) може розраховуватися виходячи з сумарної житлової площі цих об'єктів, якщо вона перевищує 370 кв. м. Ставка податку становить 1% від мінімальної зарплати для сумарної площі нерухомості від 370 кв. м до 740 кв. м і 2,7% - якщо вона перевищує 740 кв. м. При цьому власне податок нараховується на кількість метрів, що перевищує "пільгове", що не обкладається податком, значення.

До 1 січня платники податків повинні були провести звірки майнових даних. За даними Міндоходів це зробили понад 70% платників податків.

Повідомлення про нарахований податок на нерухомість за 2013 рік будуть розіслані платникам такого податку до 1 липня 2014 року. До цього часу контролюючі органи визначать суму податку, необхідного до сплати, та вручать платникам податків повідомлення про нарахований податку та платіжні реквізити. Платіжний документ буде виданий на кожний об'єкт оподаткування.

Разом з тим, "пільга" по сплаті податку знімається відразу ж, як тільки буде доведено факт отримання доходів з нерухомості - від здачі її в оренду, лізинг або використання в комерційних цілях.

Зараз ви читаєте новину «Віднині українці мусять платити податок на нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути