вівторок, 22 листопада 2011 17:23

Овочі дорожчатимуть щотижня - експерт

Овочі дорожчатимуть щотижня - експерт

Тепла осінь сприяла стриманню осінніх цін на овочі та фрукти. Однак вартість інших груп продовольчих товарів може змінитися.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловила аналітик консалтингової  агенції "ААА" Марія Колесник.

За її словами, ціни на крупи залишаться на теперішньому рівні.

"Річ у тім, що борошно не виросте в ціні, бо має запас, адже торік його продавали за 1600–2100 гривень за тону, а цьогоріч - за 1200. Ціна на гречану крупу на купівлі теж знизилася до 8 гривень за кілограм, тому ця крупа за останні місяці й подешевшала до 12-13 гривень за кілограм", - сказала вона.

Водночас, цукор у супермаркетах подешевшає через два тижні на 1 грн, а на ринках - на 60 коп., вважають в Українському клубі аграрного бізнесу.

Зниження ціни пояснюють тим, що цьогоріч вироблено 1 млн 800 тис. тонн, коли споживання становить 1 млн 900 тис. тонн. Також однією з причин зниження ціни називають те, що ще не закінчився сезон виробництва цукру. Після закінчення виробництва цукру виробники притримуватимуть його, через це ціна поволі зростатиме, кажуть аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожній десятій українській родині не вистачає грошей навіть на їжу - дослідження

Крім того, як спрогнозувала Колесник, вартість молока збільшиться на 10-15%.

"Це сезонний чинник: зменшуються надої молока, стає менше молока вищого гатунку, яке необхідне для виробництва молочної продукції вищого класу. До того ж скорочується поголів'я великої рогатої худоби. Тому ціни на молочну продукцію мали б зрости на більше, але українці просто не готові платити більше. Твердий сир зараз в середньому коштує 80 гривень за кілограм, його ціна може зрости на 7-8 гривень, сметана коштує 13 гривень за півлітра, ціна пакету підвищиться на 1 гривню, а молоко зараз по 7 гривень за літр, воно подорожчає на 60-90 копійок", - зауважила вона.

Овочі подорожчають на 25%, вважає експерт.

"Стрибок цін міг би бути більшим, якби не теплий листопад. Для утримання сховищ потрібно менше коштів. Помідори й огірки щотижня дорожчатимуть на 5 відсотків, їхні ціни скоро перетнуть 17-20 гривень за кілограм. Картопля коштуватиме дві гривні за кілограм. А ось вартість капусти підніметься удвічі. Якщо ще місяць тому вона коштувала 1 гривню, то через три тижні її продаватимуть по дві гривні", - зауважила Колесник.

На її переконання, м'ясо не подорожчає.

"Пік подорожчання уже минув. Тому до Нового року ціни не зміняться. Курятина коштуватиме не більше 28-32 гривень за кіло, свинина - 35-45  гривень, яловичина 55-70 гривень. Сало не подорожчає", - сказала аналітик.

Колесник також повідомила, літр олії має подорожчати на 1 грн.

"Це вплив світових цін. Антимонопольний комітет всіляко перешкоджає підвищенню цін на олію, але на 1 гривню вони піднімуться", - запевнила вона.

Ціна хліба залишиться на тому ж рівні, що і зараз, якщо не підвищиться мінімальна заробітна плата, вважає Колесник.

"Це соціальний продукт, його ціна напряму не залежить від конкретних витрат на виробництво", - підсумувала експерт.

Зараз ви читаєте новину «Овочі дорожчатимуть щотижня - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути