пʼятниця, 31 січня 2014 13:17
Брати Капранови
Брати Капранови
Письменники, видавці, громадські діячі

Кожен регіон дозрів до свого повстання

Після протистояння на Грушевського почали підніматись і люди в регіонах. Хвиля захоплень ОДА мітингувальниками охопила Україну 23 січня. Активісти захопили будівлі адміністрацій у низці міст: Львові, Рівному, Івано-Франківську, Тернополі, Хмельницькому, Сумах, Черкасах. У деяких з них міліція протидіяла наступу активістів та витіснила їх із приміщення.

Насправді розвиток ситуації та активність в регіонах є запорукою сьогоднішньої територіальної цілісності України. Тому що громадянське суспільство повстало по всій країні. Тут варто наголосити, що Україна будувалась, як громадянський, а не політичний проект. Тому при повній імпотенції у вертикалі, у нас виникло дуже структуроване внизу громадянське суспільство.

Є такий принцип, що коли хочеш підігріти казан, то треба гріти його знизу. Якщо гріти зверху, то витрачаєш забагато енергії, і при цьому маєш нульовий результат. Те саме з побудовою країни. Вона будується знизу. І це наше найбільше благо - коли регіони проявляють таку активність.

Так, щодо форм протесту, які там виникають ми можемо висловити і мати мільйон претензій. Хтось хоче, щоб стояли, хтось хоче, щоб танцювали, штурмували, або ж убивали. Але нас більше турбує не форма протесту, а сам факт. Критична маса людей, які виходять і нарешті налаштовані на захист територіальної цілісності.

Чи буде протест поширюватись, важко сказати. Проте в кожному регіоні буде зроблено максимально із того, що взагалі може бути зроблено на цей момент. Кожен регіон дозрів до свого рівня, до свого повстання. Наприклад, ті самі "тушки" є в певних регіонах, а в певних їх не приводять, бо немає. Те саме стосується і кількості людей, які активно хочуть протестувати.

Окрім того, зауважу, що також дуже цікавий та перспективний є відсоток пасивного спротиву.

Тобто мова йде про кількість людей, які не готові вийти на вулиці, але готові підтримати спротив, коли ситуація критично розвиватиметься.

До речі, й Донецьк не мовчить. Ми є організаторами Всеукраїнського форуму євромайданів. І донецька делегація там теж є. Просто у них складна ситуація в місті. Там не так багато активних людей, які протестно налаштовані. Проте пасивний протест там дуже потужний.

Мовчазна підтримка досить помітна. Насправді і Севастополь, Сімферополь, Ялта також мають свої євромайдани. Так, це не Київ, це без барикад. Там протест має форму регулярних зібрань та перманентних протестів. Всюди є нормальні люди, які протестують. Зараз нормальна людина не може не протестувати. Бо мова йде про її власне майбутнє.

Дехто вважає, що повстання в регіонах можуть призвести до розколу країни. Як на мене, то немає передумов для цього. Саме географічне охоплення Майдану показує, що нічого у них (влади - ред.) не вийде. Нинішнє керівництво готове закріпитись де завгодно, бо не хоче втрачати владу. Вони думають: "Хіба що трохи відхопити, хоча б півкраїни, ну хоча б область".

Ще один важливий чинник не дає їм розірвати країну. "Донецьким" доведеться повертатись до Донецька, кидати свої маєтки і повертатись до териконів. А їм цього дуже не хочеться.

Зараз ви читаєте новину «Кожен регіон дозрів до свого повстання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути