субота, 13 жовтня 2012 11:17
Тарас Березовець
Тарас Березовець
Політтехнолог, директор PR-групи Polittech

"Люди вже вклали гроші": опозиція та "Удар" узгодять максимум 15 кандидатів

Найбільші політичні партії оголосили про намір провести до 15 жовтня партійні з'їзди. Партія регіонів ще не визначилася із датою його проведення. Об'єднана опозиція "Батьківщина" попередньо планувала його проведення 14 жовтня, та ще також остаточно не оголосила дати з'їзду, як і партія Віталія Кличка "Удар". В політсилах пояснили, що метою з'їздів є перегляд участі деяких кандидатів у народні депутати у подальшій виборчій кампанії. Натомість у "Свободі" вже остаточно визначилися, що збиратимуться 14 жовтня, та наголосили, що основне завдання — це організаційні питання, пов'язані із передвиборчою кампанією і знімати своїх кандидатів, тим паче на користь інших політичних сил, вони не збираються.

Опозиційні партії організовують з'їзди з організаційною метою, тому сенсацій від них очікувати не варто. Крім того, 15 жовтня — це останній рубіж, коли ще можна за законом знімати кандидатів з виборчих перегонів.

Натомість Партія регіонів не буде проводити з'їзд до виборів. З'їзд партії влади вже відбудеться за підсумками голосування, оскільки вони не збираються знімати своїх кандидатів. Адже основна мета проведення з'їздів — це чистка партійних списків і зняття тих кандидатів-мажоритарників, які не виправдали довіри.

Тим часом Об'єднана опозиція намагається погодити єдиних кандидатів по мажоритарних округах з партією Віталія Кличка "Удар". Але навряд чи у них це вийде. Максимум, що може бути — це одиничні конкретні випадки зняття кандидата від однієї партії на користь іншої. Мій прогноз такий, що Об'єднана опозиція і "Удар" повністю між собою не домовляться. Вони не зможуть цього зробити. Люди вже вклали великі гроші у свою кампанію і, відповідно, вони просто не погодяться зніматися на чиюсь користь. Загалом буде узгоджено до 15 округів по всій країні.

У свою чергу, "Свобода", як відомо, вже заявила, що вона своїх кандидатів на користь "ударівців" знімати не буде. Але партія може підтримати своїх партнерів по виборам — Об'єднану опозиції "Батьківщина", якщо та погодить кандидатури з "Ударом". Особливо, якщо це стосуватиметься регіонів Центральної та східної України.

Мета ж з'їзду партії "Свобода" проконтролювати передвиборну ситуацію. Зараз всередині політсили іде велика боротьба між її лідером Олегом Тягнибоком і ідеологічним крилом партії. Ідеологічне крило партії — це Ірина Фаріон, Юрій Михальчишин та інші. Це люди, які точно перемагають на мажоритарці.

Водночас залишається відкритим питання, чи сама партія за списками потрапить до парламенту. Тому що буде з партією — велика проблема. Зараз Тягнибок відчуває, що якщо вони не долають 5% бар'єр, то він депутатом не стає, але стають інші люди, які пройдуть по мажоритарці. Тоді головою фракції може стати, наприклад, Михальчишин. Це більше радикалізує "Свободу", бо він представляє саме радикальне її крило, тоді як Тягнибок очолює все ж таки більш помірковану частину однопартійців. В результаті може відбутися фактично розкол партії.

Якщо партія не долатиме 5% бар'єр то взагалі може бути спроба створення нової партії тими людьми, які потраплять до ВР. Загалом "прохідних" мажоритарщиків, які можуть потрапити до нового парламенту, у "Свободі до 10 осіб. Тому зараз завдання Тягнибока — контроль за партією. Чи вдасться йому це, чи ін — досить проблемне питання.

Щодо "Удару" - ситуація більш прогнозована. Там змусили всіх своїх кандидатів написати дві заяви: перша - щодо вступу у фракцію, і друга — заява з відкритою датою про складання повноважень. Тобто, якщо хтось буде не підконтрольний, то керівництво партії цю заяву пускає одразу в хід і зніматимуть непокірних кандидатів.

Тому, зараз найголовніша мета з'їздів опозиційних партій— це здійснити контроль за своїми кандидатами за ходом виборчої кампанії. Це своєрідний останній штрих перед виборами, який дає можливість позбутися "сумнівних" однопартійців.

Зараз ви читаєте новину «"Люди вже вклали гроші": опозиція та "Удар" узгодять максимум 15 кандидатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути