За минулий рік українці з'їли понад 16 тонн оливок і маслин. Це говорить про те, що вони вже оцінили переваги цього продукту, - розповіли у Федерації виробників оливок та маслин Іспанії.
"Зараз найбільший експортер оливок — Іспанія. Навколо вирощування оливок в цій країні - безліч традицій. Аби не пошкодити плоди, їх завжди збирають вручну. Закінчення сезону Іспанці святкують з розмахом. Так, у місті Баена у листопаді проводять Дні оливок і оливкової олії. Свято проходить гучно — з виставками, дегустаціями та конкурсами", - кажуть експерти.
"Столові оливки легко засвоюються. Мають менше жирів, аніж інші "перекуси" чіпсами і горішками, - коментує столичний дієтолог Лариса Чопенко, - До прикладу, 100 грамів оливок містять 150 калорій, а у чіпсах їх — 550, у горіхах — 600. Оливки містять також олеїнові кислоти, які сприяють роботі серцево-судинної системи. Вони — джерело вітаміну Е, природного антиоксиданту, який береже молодість клітин організму. Завдяки вмісту клітковини оливки покращують травлення. Будучи здоровим універсальним інгредієнтом, оливки можуть доповнити будь-яку страву".
"Оливки - гарний варіант для тих, хто дотримується Середземноморської дієти. Таке харчування не дає кардинального схуднення у короткі строки. Воно гарне тим, що оздоровлює організм, покращує обмін речовин, знижує ризик серцевих недуг, раку і бореться з холестерином. Тому жителі Середземномор'я мають міцніше здоров'я, порівняно з іншими європейцями".
Основа такого харчування — оливкова олія, страви з морської риби, червоне вино і, звісно, оливки. Харчуватись необхідно 5 разів на день. Основні жири отримують не зі смажених страв, а з оливкової олії. Цукор треба замінити медом.
"Кладіть у страви менше солі, але більше трав'яних спецій. Варто випивати не менше 6 склянок води на добу. Цікаво, що під час одного з основних прийомів їжі дозволяється випити склянку сухого червоного вина. Щодня треба з'їдати хліб з висівками, кашу з різних круп, окрім манної. Але найбільше треба споживати фруктів та овочів. Вони мають становити 60% денного раціону. У салати варто класти трави та спеції, також - оливки. Найкраще брати іспанські. Такі — найбільш соковиті й смачні".
Коментарі