пʼятниця, 23 листопада 2012 12:14

Від високих підборів розвивається плоскостопість

Від високих підборів розвивається плоскостопість
Фото: obozrevatel.com

Киянка 25-річна Наталія Івченко щодня ходить на високих підборах. Помітила, що біля щиколотки почали набрякати вени. На прийомі у лікаря у неї виявили також плоскостопість.

"Вибираю підбори не менше 10 сантиметрів. Коли йду вулицею, бачу як на мене оглядаються чоловіки. Настрій відразу піднімається. А увечері біля стопи набрякають вени. Також часто болить голова, інколи забуваю, що маю зробити за день", - розповідає Наталія.

Через плоскостопість стало важко ходити, через місяць носіння підборів ноги боліли щодня.

Столичний флеболог Ігор Маслий радить носити взуття на підборах середнього розміру - 3-5 сантиметрів. Переходити на низькі підбори треба поступово, інакше ноги знову почнуть боліти.

"Перший тиждень треба ходити на підборах висотою до 7 сантиметрів, а потім до 3-5. Це добре знизить ризик варикозу. Бо від високих підборів вени хворіють у кожної другої жінки. Коли ходять на підборах 10 сантиметрів і вище, тиск на судини зростає утричі. Кров застоюється, вени напружуються і набрякають.

Кожні два сантиметри підборів збільшують тиск на ноги на 25%, каже лікар.

"Плоскостопість розвивається, бо на високих підборах п'яти піднімаються, усе навантаження падає на пальці. Через це плоскостопість буває в жінок у десять разів частіше ніж у чоловіків."

Від високих підборів також страждає пам'ять.

"Притік крові до голови погіршується. Від цього людина може забуватися. А ще кожного дня може боліти голова. Якщо з'явився хоча б один із таких симптомів, високі підбори варто не носити. Можна одягати їх лише раз на тиждень і ходити в них не більше трьох-чотирьох годин."

Щоб зменшити біль у ногах після носіння підборів, радить зробити теплу ванночку із морської солі. Вона добре знімає навантаження і втому. 3 столових ложки солі розмішують у 5 літрах теплої води. У ній тримають ноги, поки вода охолоне.

"Зняти напругу з ніг допоможе також гімнастика для стоп. Вона покращує кровообіг. Вправи можна виконувати, лежачи в ліжку. Згинайте і розпрямляйте ступні, не піднімаючи ніг. Крутіть стопами за годинниковою стрілкою і навпаки. Захопіть пальцями ніг простирадло і потягніть його догори."

 

Зараз ви читаєте новину «Від високих підборів розвивається плоскостопість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути