пʼятниця, 18 травня 2012 12:06

Козяче молоко корисніше за коров'яче

Автор: фото: Світлана КОРЖЕНКО
  Пенсіонер Анатолій Аркадійович привіз свою козу Машку продавати на базарі в місті Миронівка Київської обл.
Пенсіонер Анатолій Аркадійович привіз свою козу Машку продавати на базарі в місті Миронівка Київської обл.

Пенсіонер Анатолій Аркадійович тримає вдома дві кози. Від кожної має по три літри молока щодня. Каже, козине молоко покращує зір і запобігає хворобам серця.

"Відколи почали з бабою пити молоко, забули дорогу до лікарні.  В мене майже перестали боліти ноги, а баба тепер читає без окулярів", - розповів Анатолій Аркадійович кореспонденту Gazeta.ua. Минулої суботи він продавав козу Машку на базарі в місті Миронівка Київської обл.

"Одна кізка дає в день майже  три літри молока. Вранці — один літр і ще два рази по 750 грамів. Ми з бабою вдвох живемо, молока багацько лишається. Сусід раз на тиждень літр бере. Каже, воно підвищує потенцію. Йому вже за 60, а досі до молодиць бігає. Інколи молоді мамки беруть козине молоко своїм дітям. Лікарі не радять дітям до 3 років давати коров'яче молоко. В ньому дуже багато білків і жиру, їх дитячий організм не може засвоїти. Козине молоко має трохи іншу структуру, тому ідеально переварюється навіть немовлятами", - сказав Анатолій Аркадійович.

Дієтолог Владислав Карпенко розповідає , чи справді козяче молоко корисніше за коров'яче.

"Кози мають здатність фільтрувати шкідливі речовини, які можуть потрапити в молоко. Зараз в багатьох людей є алергія на лактозу, яка присутнє в коров'ячому молоці. В козячому її набагато менше, тому воно і корисніше. В ньому є невелика кількість козеїну, який допомагає боротися з сезонними проявами алергії. До того в козячому молоці немає аглютинінів, тому воно засвоюється організмом на 100 відсотків", - сказав дієтолог.

"У козячому молоці більше жирів і білків. В ньому більше кальцію, магнію, фосфору і калію, ніж в коров'ячому. Це молоко збагачує організм білками, жирами, мінералами, нормалізує обмін речовин. А це в свою чергу сприяє здоров'я і довголіттю. Кип'ятити козяче молоко не можна. При нагрівання всі корисні речовини руйнуються.", - додав Владислав Карпенко.

Він також застеріг, що регулярне вживання козячого молока може призвести до проблем з шлунково-кишечним трактом і підшлунковою залозою.

"Найчастіше козяче молоко використовують в лікувальних цілях. Воно дуже калорійне, тому його вводять в раціон під час сильно виснаження. Часто рекомендують вживати людям, які перенесли тривалу хворобу. Перед вживанням козячого молока обов'язково слід проконсультуватися з лікарем-гастроентерологом. Його не рекомендують вживати людям з хронічними захвореннями шлунку і кишківника. Якщо не зважати на це, то захворювання можуть загостритися. Також є імовірність виникнення проблем з підшлунковою залозою", - сказав він.

"Людям похилого віку взагалі слід відмовитися від вживання молока. В їхньому організмі не виробляється фермент, який відповідає за перетравлення молочних білків тваринного походження. В такому віці корисні лише кисломолочні продукти", - додав дієтолог.

Зараз ви читаєте новину «Козяче молоко корисніше за коров'яче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути