пʼятниця, 28 вересня 2012 12:32

Ексклюзивні різьблені свічки замовляють на весілля
13

Фото: Фото: Тамара ТИСЯЧНА

Наталя Суверток із селища Тиврів Вінницької області виготовляє різьблені свічки. Цим ремеслом захопилася півроку тому.

"Вперше цей напрямок побачила в інтернеті, - розповідає. – Спочатку вирішила спробувати сама все робити, але в мене нічого не вийшло. Тоді через соцмережу знайшла у нашому районі майстриню і записалася на майстер-клас. Коли подзвонила до неї, одразу попередила, що я людина зовсім не творча. Ніколи в житті не вишивала, не малювала і нічого не в'язала. Тому не знаю, чи у мене вийде, але дуже хочу навчитися. Майстриня заспокоїла. Сказала, що це виходить навіть у маленьких дітей, то у мене вийде тим більше. І справді: із першого майстер-класу я привезла дві досить гарні, як для початківця, свічки".

На майстер-класі навчають основних елементів: як робити квіти, деякі візерунки.  Далі працює уява майстра.

"Я не уявляю перед початком роботи, як буде виглядати готова свічка, - каже Наталя. - Дуже часто експериментую. На майстер-класі вчили повертати листочок вправо, а я захотіла і повернула його вліво. Зробила трошки тоншим – і вже інший візерунок. Може, ця творчість сиділа у мені і тільки тепер проявилася".

Сьогодні над виготовленням свічок працює вся Наталина родина – мама, батько, чоловік і брат. Свічки роблять у кілька етапів.

"Тато, брат і чоловік роблять заготовки. Це основа: парафін зі стеарином у формі шестигранної зірки. Вона може бути різної висоти, такою ж буде за розміром і свічка. Заготовка застигає в середньому 5 годин. Потім розфарбовуємо. Цим займається мама: макає свічки у кольоровий парафін по певній технології. Якщо неправильно зануриш, кольори змажуться і свічка не буде яскрава. А на саме вирізання візерунків є хвилин 15-20, коли свічка трохи остигає. Це уже роблю я. Гарячу свічку не будеш різати, бо занадто м'яка. Коли застигає – дуже крихка, тому треба вловити момент. Готову свічку покриваємо спеціальним свічним лаком".

Найчастіше різьблені свічки замовляють під подію – весілля, родини, день народження.

"Найпопулярніші весільні свічки із елементами декору: бутоньєрками, стразами, стрічками. На родини для хлопчиків замовляють синю свічку, дівчинці – рожеву. Беруть просто під інтер'єр будинку, підбираючи відповідну до шпалер кольорову гаму".

Коштують різьблені свічки від 40 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Ексклюзивні різьблені свічки замовляють на весілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути