середа, 03 квітня 2013 13:38

За рік бензин у Києві подорожчав на 5-20 копійок
7

Фото: Фото: Володимир Мукан

Протягом року вартість бензину на автозаправних станціях України зросла на 5-20 коп. Найбільше подорожчав бензин марки А-95. Gazeta.ua порівняла торішню вартість пального й цьогорічну на прикладі столичних заправок по дорозі із Києво-Святошинського району до центру міста.

Найменше подорожчав за рік бензин на заправних станціях мережі "Кло" по вул. Глибочицькій - на 5 коп. Рік тому пальне там коштувало 10,79 грн, а зараз - 10,84 грн. Також не набагато подорожчав бензин у мережі ОККО. На їхній заправці по вул. Великій кільцевій рік тому літр А-95 продавали по 11,39 грн, а зараз - по 11,47 грн.

На заправці Shell по вул. Мельникова пальне подорожчало на 10 коп. Рік тому його продавали за 11,39 грн, тепер - за 11,49 грн.

У мережах групи "Приват" бензин подорожчав на 20 коп. Так, на їхній заправній станції "Укрнафта" на столичній Великій Кільцевій рік тому бензин продавали по 10,50 грн, а зараз - 10,70 грн, на АНП по вул. Стеценка торік літр коштував 10,45 грн, а тепер - 10,65 грн.

На небрендованих заправних станціях і тих, які входять до невеликих мереж, літр бензину А-95 став дорожчим на 5-7 копійок. Він все одно лишається найдешевшим на ринку - 10,40-10-50 грн за літр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заправки за тиждень підняли ціни на пальне на 30-50 копійок

"За останні кілька років в Україні суттєво зменшилася кількість небрендованих заправок, розрив цін між пальним із крупних мереж і дрібних скоротився, - розповів Gazeta.ua директор науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. - Також позитивним фактором останніх кількох років є те, що вартість пального по областях стала коливатися менше. Тепер немає такого, що у Вінницькій області, наприклад, продають найдешевший бензин, а в Криму найдорожчий. Проте негативною причиною вирівнювання цін є те, що на всіх заправках вони підійшли до межі. Тобто якщо якась із мереж підніме вартість хоча б на 20-60 копійок, пального в неї ніхто купувати не буде".

Протягом минулого року ціна бареля нафти на світових ринках коливалася від $108 до $115.

"Цьогоріч барель продають за 111 доларів, тому суттєвих змін на ринку пального не очікую. Проте не лише вартість нафти впливає на ціну бензину. Його ціна залежить від інфляції гривні та долара. Наприклад, у подорожчанні літра пального протягом року 2-3 копійки - це інфляція", - пояснив Рябцев.

За теперішньої інфляції і курсу гривні до долара літр 95-го бензину протягом 2013 року підніметься в ціні на 11 коп. і коштуватиме до кінця року щонайменше 11 грн.

"Влітку пальне подорожчає на 11 копійок, в листопаді подешевшає на стільки ж. До вересня світові ціни на нафту можуть піднятися до 120 доларів за барель, восени опустяться до 110-105", - спрогнозував Рябцев.

Зараз ви читаєте новину «За рік бензин у Києві подорожчав на 5-20 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути