вівторок, 01 грудня 2015 16:28

ТОП-10 правил водійської майстерності, яким не вчать в автошколі

ТОП-10 правил водійської майстерності, яким не вчать в автошколі
фото: prokazan.ru

Водій повинен бути готовим до усіх ситуацій на дорозі. Крім цього, він повинен вміти їх уникати або ж виходити з них без ушкоджень.

"Таємниця вищої водійської майстерності проста: розгони, гальмування, повороти, перемикання передач і зупинки повинні супроводжуватися мінімальним переміщенням ваги автомобіля", - говорить Михайло Горбачов, інструктор i автомобільний журналіст. Він створив методику безпечного водіння.

Про посадку, правила дорожнього руху та інші речі розповідають в автошколах. Проте є речі, про які мовчать, або ж узагалі розповідають не правильно. Тому Gazeta.ua підбрала основні правали, які можна донести до водіїв.

1. Кермо потрібно обертати обома руками, не змінюючи їхнього положення на ньому до перехрещення. Рука, що знаходиться внизу, робить перехоплення за верхню частину керма, і обертання керма триває до упору.

2. Можливість завжди об'їхати автомобіль, який зупинився перед вами - необхідна умова для нормальної їзди містом. Звичка не під'їжджати впритул автомобіля, який перед вами, дасть вам незалежність від дій інших учасників руху. Найкраща відстань - коли ви бачите задні колеса автомобіля, який попереду.

3. Погляди водія в дзеркала заднього виду повинні бути якнайкоротшими. Краще два короткі погляди, ніж один невиправдано довгий.

4. Не їдьте на нейтральній передачі. По-перше, ви втрачаєте можливість прискорюватися, а по-друге, педаль гальма не завжди ефективний вихід із ситуації. Можна втратити зчеплення з дорогою і тоді вже й оберти керма будуть марними.

5. Коли перелаштовуєтесь в іншу смугу - прискорюйтеся.

6. Якщо бачите зустрічну машину, яка не встигає завершити обгін - увімкніть правий поворотник і притискайтеся до узбіччя заздалегідь. Якщо цього не робити, є велика ймовірність зустрітися на узбіччі під час лобового зіткнення.

7. На перехресті, при повороті ліворуч, ви чекаєте і пропускаєте зустрічні авто. Не викручуйте кермо заздалегідь. Удар ззаду - і ви під зустрічною фурою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 порад для зимового водіння від експерта

8. Коли ви зупинилися на трасі на узбіччі й вам потрібно стояти перед автомобілем, викрутіть кермо в бік узбіччя. Якщо хтось в'їде у ваш автомобіль, то ви опинитесь під його колесами. Цьому правилу вчать поліцейських, але воно може згодитися й цивільним людям.

9. Не сподівайтеся на систему курсової стабілізації під час дощу. Якщо почнеться занос, і ви попливете (ефект аквапланування) система вам не допоможе, оскільки вона не зрозуміє, що відбувається.

10. Завжди залишайте запасний варіант. Якщо сумніваєтеся в обгоні, виїжджайте на "зустрічну" й тягніться ззаду, поки не будете впевнені на 100%, що обганяти можна. Якщо не можна - спокійно повертаєтесь у свою смугу.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 правил водійської майстерності, яким не вчать в автошколі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути