понеділок, 15 квітня 2013 09:58

Іномарки хочуть обкласти ще одним збором

Іномарки хочуть обкласти ще одним збором
Українські автовиробники ініціюють чергове розслідування щодо імпорту авто. Фото: myjapanavto.ru

Корпорація "Укравто" готує пакет документів для подання заявки в Міністерство економічного розвитку і торгівлі на проведення розслідування відносно імпорту автомобілів.

Про це розповів глава юридичного департаменту корпорації Денис Домбровський під час круглого столу, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Следуют пошлине".

"Ми домоглися введення спецмита на імпортні автомобілі. Це тільки перший крок, він не може бути єдиним механізмом захисту виробників", - зазначив Домбровський.

Нагадаємо, українські виробники розраховують на запровадження додаткових мит проти імпортерів.

У 2013 році автовиробники домоглися захисту внутрішнього ринку. 13 квітня почали діяти спецмита на імпорт легкових автомобілів з робочим об'ємом двигуна 1-1,5 л і 1,5-2,2 л в розмірі 6,46-12,95%.

За оцінками Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД), це загрожує підвищенням вартості імпортних автомобілів для кінцевого споживача на 7,8% і 15,6% відповідно.

Нове розслідування може бути антидемпінговим або антісубсидійним, уточнив Домбровський, і буде направлено проти компаній, які постачають автомобілі на український ринок за цінами нижче відпускних або отримують дотації від урядів своїх країн.

"Приміром, відпускна ціна Geely CK в Китаї в перерахунку на гривні становить 65 тис. А в Україні вони продаються по 59 тис гривень", - зазначає Домбровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні набула чинності нова редакція правил дорожнього руху

За його словами, на підготовку документів може піти до півроку.

До розслідування готові підключитися і інші автовиробники, пише видання.

Президент корпорації "Богдан" Олег Свинарчук говорить, що його компанія буде підтримувати будь-які подібні ініціативи.

"У звітах багатьох великих світових автовиробників зазначено одержання кредитів під 0%, що можна розцінювати як субсидії. Український автопром не має таких умов і, відповідно, не може розвиватися темпами імпортерів. Це ставить нас у нерівні умови", - вважає менеджер.

Імпортери вважають претензії виробників надуманими.

"Виробники суперечать самі собі. Спочатку вони говорили, що імпортери багато заробляють, продаючи автомобілі в Україні дорожче, ніж на сусідніх ринках. Тепер - що імпортери демпінгують. І те й інше ще потрібно довести", - вважає гендиректор ВААІД Олег Назаренко.

На його думку, введення чергових зборів може негативно позначитися на інвестиційному кліматі країни і бути сприйнято як порушення норм Світової організації торгівлі (СОТ).

Зараз ви читаєте новину «Іномарки хочуть обкласти ще одним збором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути