понеділок, 18 липня 2016 13:59

Експерти визначили мережу АЗК, де продається найякісніший екобензин

Інститут споживчих експертиз перевірив якість біопалива в 5 національних мережах автозаправних комплексів України. Альтернативний бензин фахівці досліджували відразу за декількома параметрами: частка біоетанолу, рівень октану, вміст бензолу та ароматики, а також показник корозійної активності. В результаті дослідження, екопаливо на автозаправних комплексах національної мережі БРСМ-Нафта було визнане одним з кращих в Україні, повідомляє офіційний сайт Інституту.

Зокрема, спиртове паливо експерти перевіряли в 5 мережах АЗК - БРСМ-Нафта, Паралель, WOG, КЛО і Авіас. Дослідження почали з найважливішого - визначення об'ємної частки біоетанолу. За інформацією експертів, якщо вміст біоетанолу вище 30%, то такий бензин відносять до альтернативного палива, якщо нижче, то паливо відноситься до спиртових марок Е5, Е7, Е10. Згідно з дослідженням, пальне з усіх досліджуваних мереж АЗК виявилося альтернативним.

 

Наступний показник – рівень октану. "Цей показник характеризує стійкість палива до детонації - передчасного згорання бензину в камері згоряння. Детонація шкідлива для мотора не лише підвищеною витратою палива і зниженням потужності, але й передчасним зношенням двигуна через зайві навантаження", - стверджують фахівці Інституту. Згідно з висновками експертів, найвищий запас міцності виявився у палива А-95Е Premium+ від мережі БРСМ-Нафта (97,2 одиниць) і нового палива мережі Е95-40 від мережі Паралель (97 одиниць).

Перевірялися також показники бензолу і ароматики. Ці речовини можуть завдати шкоди паливній системі автомобіля, а також несприятливо діють на довкілля. У результаті досліджень з'ясувалося, що найменше цих шкідливих речовин у зразках бензину мережі БРСМ-Нафта. Показники проб з інших АЗС також були в межах норми.

На думку експертів інституту, важливим експлуатаційним показником спиртового палива також є його корозійна активність. "Щоб спирт не роз'їдав гумові і пластикові деталі паливної системи, значення кислотного параметра ph має бути від 6 до 9 одиниць", - повідомляють фахівці. Згідно з дослідженням Інституту споживчих експертиз, усі учасники дослідження впоралися з цим тестом, а найвище значення (7,6 одиниць) було виявлено в пробі палива А-95Е Premium+ від мережі БРСМ-Нафта. Це говорить про високу антикорозійну властивість бензину. За даними показниками біопаливо практично не відрізняється від звичайного бензину і є нешкідливим для гумотехнічних деталей двигуна.

Результати показали, що заправлятися "спиртовим" бензином без ризику для власного автомобіля можна. Більш того, якість його також зростає з року в рік. Подібне паливо починає з'являтися і в крупних регіональних мережах, це говорить про те, що конкуренція в даному сегменті посилюватиметься.

Зараз ви читаєте новину «Експерти визначили мережу АЗК, де продається найякісніший екобензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути