четвер, 30 червня 2016 11:27

Чим небезпечний продаж транспорту за дорученням

Чим небезпечний продаж транспорту за дорученням
glyadyk.com.ua

З наступного місяця в Україні функціонуватиме система автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.

За чинною редакцією закону, власник відповідає за всі правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, каже Gazeta.ua Богдан Глядик, автоюрист. Тому проблеми можуть виникнути у тих людей, що продали свій автомобіль за генеральним дорученням. Штраф приходитиме власнику машини.

"Уникнути цього штрафу не можна. Потрібно переоформлювати машину, а не продавати за дорученням. Крім штрафів є багато інших ризиків як для продавця, так і для нового власника. Особа, яка передає автомобіль для користування і розпорядження згідно з довіреністю, може в будь-який час її скасувати. Також документ втрачає силу і в разі смерті особи, яка його видала", - розповів Богдан Глядик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автомобілісти-порушники можуть поповнити держскарбницю на 20 млрд грн

В Україні потрібно використати європейський досвід, де також працює автоматична фіксація, але процес стягнення штрафу зовсім інший, вважає юрист. Там, у випадку автоматичної фіксації порушення, власник отримує повідомлення з поліції і у відповідь повинен повідомити, кому він передавав керування авто або підтвердити, що за кермом був він.

"Тільки після встановлення особи, яка керувала транспортом на час фіксації, її притягують до відповідальності в порядку, що передбачає не сліпе накладання штрафу, а повноцінний розгляд справи про адміністративне правопорушення. Також дають можливість людині, яку притягають до відповідальності, ознайомитися із матеріалами цієї справи, доказами, надати свої пояснення, аргументи та скористатися правовою допомогою", - додав Глядик.

Нагадаємо, система автоматичної фіксації розпізнаватиме 7 найпоширеніших порушень правил дорожнього руху.

Зокрема, перевищення швидкості руху, проїзд на заборонений сигнал світлофора, порушення правил зупинки і стоянки, заборони рухатись тротуарами чи пішохідними доріжками, порушення правил руху смугами громадського транспорту, порушення правил руху через залізничні переїзди та виїзд на смугу зустрічного руху.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечний продаж транспорту за дорученням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути