понеділок, 13 серпня 2018 13:53

Було багато скарг - з'явились перші таксі

111 років тому у Нью-Йорку з'явилось перше таксі.

  Нью-йоркське таксі. Фото: Вікіпедія
Нью-йоркське таксі. Фото: Вікіпедія

Першою таксомоторною компанією була New York Taxicab Company, яка в 1907 році імпортувала 600 автомобілів з бензиновим двигуном з Франції. Автомобілі були розмальовані в червоні і зелені кольори.

Протягом десятиліття ще кілька компаній відкрили подібний бізнес, і таксі стали поширюватися по всьому місту. Плата за проїзд становила 50 центів за милю (1,6 км), тому ними користувалися тільки багачі.

До 1920-х років американські промисловці визнали потенціал ринку таксомоторних послуг. Такі компанії, як General Motors і Ford взялися за випуск подібних автомобілів.

  Зліва «боро-текси», праворуч звичайне таксі. Фото: Вікіпедія
Зліва «боро-текси», праворуч звичайне таксі. Фото: Вікіпедія

У 60-х роках XX століття нью-йоркські таксі обладнали радіозв'язком з диспетчерами. Однак це призвело до численних скарг з боку пасажирів, оскільки машина, викликана на певну адресу, не могла підібрати "голосуючих" на вулиці. На сьогоднішній день у жовтих таксі взагалі немає диспетчерів: ці таксі призначені виключно для підбору пасажирів на вулиці і не мають права працювати за викликом. Крім жовтих таксі, в Нью-Йорку також є кар-сервіси - компанії, що здійснюють легкові перевезення в замовному порядку, тобто за викликом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бог створив людину без запасних частин" - актуальні цитати Генрі Форда

В Україні перші таксі почали їздити у Львові. Там перші стоянки таксистів відомі з 1906 року.
  Машини мали відкидний тент позаду, де сидів пасажир. Водій сидів на маленькому кріслі спереду. Фото: expres.ua
Машини мали відкидний тент позаду, де сидів пасажир. Водій сидів на маленькому кріслі спереду. Фото: expres.ua

"Ці таксі були спроектовані для перевезення пасажирів. Машини мали відкидний тент позаду, де сидів пасажир. Водій сидів на маленькому кріслі, а біля нього було спеціальне місце для валіз. Із 1926 року у Львові використовували Citroen, згодом - Chevrolet польського складання",- каже дослідник автомобільної історії Володимир Вінник.

У Києві таксі відомі з 1913 року, тут працювали авто американських марок Ford та Case. Фіксованої ціни за проїзд не було, про неї домовлялись із водієм. Вартість проїзду залежала від часу очікування і кількості пасажирів. У тогочасній рекламі писали: "Цены по договору, от 24 копеек верста". Тобто треба було заплатити щонайменше 24 копійки за відстань 1,066 км.

23 липня 1903-го американська компанія Ford Motor Company випустила Model А. Це - перший серійний автомобіль бренду. Авто випускали лише один рік на заводі Ford Piquette Avenue Plant у Детройті. За цей час із конвеєра зійшли 1750 машин. 1904-го Model А замінили на Ford Model C. Першим Model А купив дантист Ернст Пфеннінг з Чикаго. Авто коштувало $750. Це еквівалентно $17,9 тис. у наш час.

Зараз ви читаєте новину «Було багато скарг - з'явились перші таксі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути