субота, 19 жовтня 2013 15:21

Жаби квакші імітують спів пташок
6

Фото: Фото надані Леонідом Шевченком

Киянин Леонід Шевченко тримає вдома 13 жаб. Розводити їх почав з березня.

"Першу квакшу мені сестра подарувала на день народження, - розказує Леонід Максимович. – Назвав її Дашкою. Думали, що це самка. Але коли у квакши почався шлюбний період, у хаті ніхто не міг спати. Вона торохкотіла, як трактор. Викликали ветеринара. Він сказав, що наша Даша самець, який самку вимагає. Мусили жабі купити пару і змінити кличку на Давид".

Називає жаб найкращими синоптиками.

"Перед дощем квакші змінюють колір шкіри. Жабки стають набагато темнішими, починають голосно і часто кричати. Прогнозів погоди через Давида не дивлюся. Коли Давид темніє, вся наша сім'я бере на роботу парасольки. У зелених квакш голос дзвінкий, як у пташок. Вони стрибають по гілках, які виклав їм в акваріумі та імітують спів пташок цілий день".

Одну з кімнат у трикімнатній квартирі Шевченко обставив тераріумами. З одного з них дістає сіро-зелену жабу.

"Це вид Часничниця, - каже Шевченко. – Ще маю чотири ропухи і дві жаби-бики. Це найбільші водні жаби. Мої важать по 300 грамів. Годую їх комахами і молюсками. Їдять здебільшого вночі. У нашій квартирі ціле літо не було жодної мухи та комара. У знайомого Андрія жаба-бик Кейті доросла до 500 грамів. Тільки довжина задніх ніг у таких жаб 15-20 сантиметрів. У дикій природі такі самки відкладають по 10 тисяч яєць. На пташиному ринку Андрій докупив їй самця. Хотів, щоб Кейті відклала ікру. Але та жаба занесла в акваріум якусь інфекцію. Обоє здохли через 2 тижні".

За словами Шевченка, акваріум з екзотичною амфібією прикрашає дім, але завдає багато клопотів.

"Доводиться часто чистити тераріум, постійно слідкувати за температурою і вологістю в ньому. Багато видів амфібій активні вночі, тому квакання самців часто не дає моїй сім'ї спати", - застерігає Леонід Максимович.

Зараз ви читаєте новину «Жаби квакші імітують спів пташок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути