вівторок, 08 липня 2014 18:59

Кіт може прожити 30 років - ветеринар

Кіт може прожити 30 років - ветеринар

Середня тривалість життя котів – 10-20 років. Проте домашній кіт може прожити й 30 років за гарного догляду. Про те, як же правильно піклуватися про улюбленця Gazeta.ua розповів лікар ветеринарної медицини Денис Мозговий.

Харчування кота має бути збалансованим: овочі, м'ясо і риба. Не треба давати надто багато риби. Там є речовини, які розщеплюють вітаміни групи В, за умови їх передозування у тварини можуть бути проблеми зі шкірою. Категорично не можна давати кістки та копчену ковбасу. Звичайну ковбасу можна, але теж не надто часто. Якщо годуєте кота сухим кормом, то, по-перше, не мішайте його із їжею зі столу, по-друге, підбирайте якісний корм саме для вашого кота. Є корми для довгошерстих і короткошерстих, для котів, які ходять і не ходять на вулицю, для тих, які страждають від зайвої ваги, для кастрованих і не кастрованих та інше.

Дуже важлива деталь - для кота завжди має бути доступною свіжа вода, незалежно від того, як саме ви його годуєте. Є думка, що кіт має вживати молоко. Це теж міф, у дорослої тварини молоко може викликати розлад шлунку.

Якщо вага тварини стає надмірною, то слід годувати її менш калорійною їжею. В Англії гладким котам роблять масаж, на жаль, в нашій країні ветеринарна медицина ще не досягла тамтешніх висот, тому не варто про це і говорити.

Наступний фактор здоров'я кота – вакцинація. Вакциновані тварини мають менше шансів заразитися різними хворобами і живуть довше. Особливо потрібна вакцинація, якщо кіт буде гуляти на вулиці.

На вулицю улюбленця краще випускати. Звісно, зростає ризик травмування. Але з іншого боку – кіт може зловити мишку, поїсти лікувальних трав, які тварина сама знайде у природі.

Потрібно слідкувати за станом здоров'я тварини. Нездоровий кіт почне робити щось, що не відповідає ритму його життя – надто багато чи надто мало їсти, постійно бігати в туалет чи, навпаки, не ходити туди взагалі.

Щодо того, чи довше житиме кастрований кіт та стерилізована кішка, то, якщо вірити науковій літературі – довше. Якщо стерилізувати кішечку ще до першої течки, то вірогідність пухлини молочної залози – практично нульова. Також стерилізована кішка не хворітиме на хвороби яєчників і матки, адже вони будуть відсутні. Кицька не буде гуляти. Щодо кастрованого кота, то він справді набирає вагу, але характер тварини не змінюється. Адже вважають, нібито кіт стає млявим і не може за себе постояти. Є спеціальні корми для кастрованих та стерилізованих котів.

Зараз ви читаєте новину «Кіт може прожити 30 років - ветеринар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути