четвер, 21 березня 2013 15:45

Декоративні кролики розумніші за хом'яків і морських свинок
6

Фото: Фото Оксани Смалюк

Лучанка Оксана Смалюк розводить на продаж декоративних кроликів.

"Карликові кролики, коли виростають, мають до кілограма ваги, - говорить Оксана. - Самці, як правило, менші за самок. Тварини ручні. Легко запам'ятовують свою кличку. Можуть виконувати найпростіші команди. За інтелектом розумніші за хом'яків і морських свинок".

Каже, декоративного кролика купують ті, хто не може собі дозволити завести кішку.

"Батьки, які мають малих дітей, часто відвозять на дачу або віддають родичам своїх котів, бо тримати їх, коли вдома є немовля, небезпечно. А от кролик - це найкраща заміна кота у квартирі. Від нього не розповсюджується такий запах сечі, бо як правило, у туалет він ходить в одному місці - у власній клітці. Але для цього кролика треба вчити. Коли пісяє по кутках чи на меблі, не бійтися сварити і відносити кролика у лоточок-туалет".

Радить навесні та влітку тримати тварину на балконі. Коли похолодає, на осінь і зиму забирати у тепле приміщення, щоб тварина не промерзала. Каже, кролики бояться крику.

"Коли сусіди за стінкою скандалять, наш Саня забивається під подушку на дивані і чекає, поки не настане тиша. А Маргаритка шукає перший ліпший куток, аби сховатися. Добре реагує на інтонацію господаря. Якщо попісяв на килим або погриз меблі, пробуйте насварити. З другого-третього разу вони починають розуміти."

Годують кролів кормом, сіном, овочами, фруктами і ячменем.

"Кормушка не повинна бути порожньою. Навіть, якщо кролик ситий, він все одно повинен мати що погризти. Тримати цілий день у клітці не можна. Тварина повинна мати, де побігати. Постарайтеся обмежувати його простір для прогулянок, аби на його шляху не зустрічалися проводи, шпалери, дерев'яні деталі меблів. Все це вухастий буде намагатися спробувати на зуб."

Клітку радить чистити якщо не щодня, то через день. Влітку випускати на прогулянку на подвір'я, щоб у тварини був контакт з землею.

"Якщо боїтеся, що може утекти, виносьте на вулицю у клітці і ставте її на траві, щоб тварина могла поїсти зелені. Не варто виносити на газони біля дороги. Від брудної трави кролик може отруїтися, від шуму з автотраси - отримати стрес", - радить Оксана.

1,5-місячний кролик коштує 150 грн.

"Купувати кролика краще у людей, які займаються їхнім розведенням, у розпліднику або зооклубі. У зоомагазини часто надходять тварини, які ще не досягли 7 тижнів, тобто 1,5 місяця. Ті, яких зарано забрали від мами, виростають кволими, малорухливими, часто хворіють".

Каже, кролика легко навчити танцювати на задніх лапках, якщо водити по кругу над носиком морквою чи сухариком. Тварина любить перескакувати з коліна на коліно господаря і тарабанити лапками.

Зараз ви читаєте новину «Декоративні кролики розумніші за хом'яків і морських свинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути