6 червня 2014 року
понеділок, 20 липня 2015 10:57

"Справляют малую нужду прям в речку. Все обосцано й обосрано" - вибори у Чернігові шокували Україну

Фото: Ельдар Сарахман
Фото: Ельдар Сарахман

Вже півмісяця Чернігів живе гречкою, безкоштовними обідами, екскурсіями, каруселями і концертами від кандидата в депутати до Верховної Ради Геннадія Корбана. 26 липня у Деснянському районі міста мають пройти проміжні вибори.

Жінка в чорній хустині бере буклет про Корбана в його наметі на Красній площі.

"Почитаю в маршрутці, інтересно, шо він в жизні зробив, шо за людина, чи нам подходить. Ну за гречкою до нього не піду. Хтозна якої вона якості. Чи наїсися єю? Щитаю, шо то глупості. У людини повинна буть виважена позиція. Но людей, шо ходять до Корбана за гречкою – не осуджаю. Нехай беруть, а голосують по совісті. Нам тут важко. Пенція – тисча. Молодьожі роботи немає. Хочемо жить нормально, і шоб война скінчилася, - каже Людмила Олександрівна, сідає на зупинку, розгортає буклет. Зупиняється очима на світлині кандидата в армійській формі рядового.

В місті найлюдніше на вул. Пушкіна, 15. Там, між центральним РАЦСом та річкою на просторій галявині розташований прозорий штаб Корбана. В народі його прозвали "політичний МАФ". Праворуч за 30 м від нього великий біло-зелений намет "Пункт безкоштовної соціальної допомоги "Укроп". Тут обслуговують лише жителів виборчого округу Корбана. З 9.00 до 14.00 безкоштовно годують, з 14.00 до 19.00 роздають продуктові набори: гречку, пшеничну кашу, інколи рис, олію, шпроти, цукор, згущене молоко.

В черзі в їдальню з півсотні осіб. В основному, пенсіонери, інваліди, малозабепечені.

"Не такая я уж богатая, чтоб не зайти поесть за безплатно. Хоч 45 год проробила. Остальні 22 – дояркою у калхозе. Получаю 1250 гривень пенсії. Стоятиму ще й за пайками. Подружку подбивала, но вона отказалась: "Я не з дурдома". А я з дурдома, дак пойду. Правда, люди тут лізуть, давляться. Голосувать за Корбана будемо. І пайки дає, і годує, і для діток майданчики робить, молодєц. Поміг моїй сусідці, в неї дівчинка інвалід, - каже Тамара Андріївна. Їсть гречку з тєфтелею в томатному соусі й салат з капусти. Запиває ягідним компотом.

Роздачею пайків керує хлопець в білій футболці й затемнених окулярах. "Подходим с документами в развернутом виде. Мне нужна ваша прописка", - командує він.

Черги за пайками сягають сотні метрів. За безкоштовною гречкою сходяться тисячі чернігівчан – малозабезпечені, інваліди, пенсіонери і просто охочі до безкоштовних харчів.

"Мальчик впереди очереди рассказывал, что пришел в 3 часа ночи. Был двенадцатый", - каже жінка в черзі.

Люди лізуть один на одного, тицяють розгорнутими паспортами. Змітають металеву решітку, яка розділяє натовп від намета.

"Пока вы не успокоитесь – ни хрена не получите!" - гукає до людей хлопець у білій майці.

"Эта еще ниче. В среду, кажись, бабы за косы тягали одна однаго. Те не уступило, и те не уступило. Целый концерт - як не задушат, так затопчат. Березенко платит гроши, шоб его выбрали. Суседка рассказывала, что на болоте у нас записували жилающих продать голос за 400 рублей. Не продалась, побоялась. Бо одне дали, а другие ешо убьют. Хотя везде порозвешивали плакаты, что дадут 20 тысяч если расскажешь за скупку голосов. С Чарнигава сделали посмиховыща. Лучше б тролейбус купив и написал бы, что от Корбана, или скорую помощь, як Атрошенко (Владислав Атрошенко, нардеп від Блоку Петра Порошенка, обирався на 206 окрузі, переміг з понад 50% голосів виборців – Gazeta.ua). А он такой дурдом устроил – позбирав усех калик, кормить их. Дурня какая. Рассказывают, что и секунд-хенд викупив и шмотки роздавал", - розповідає Анна Василівна. Сидить на лавці в холодку неподалік намету, зайняла чергу й чекає поки натовп трохи розсіється. Тримає палицю.

За п'ять годин роздачі пайків "укропи" чотири рази на кілька хвилин вимушено переривають роздачу й зачиняють намет.

Під вербою за три метри від натовпу плаче 92-річна Софія Микитівна, вив'язана квічастою хусткою. "Это дурдом", - повторює в голос кілька разів. Їй на зустріч йде 73-річний Микола Котляров, несе три пакети пайків.

"Бабка, плачеш, шо тобі не достанеться?", - питає й обіймає за плечі. Та ствердно киває й продовжує долонею витирати сльози.

"Та купи на свою пенсію бутилочку олії й пачку рису. Тобі на год хватить. Туди не йди, бо затопчуть", - припрошує. Софія Микитівна зауважує, що в нього аж три пакета з харчами, натякаючи, що можна було б поділитись із нею.

"Там газети. Йди, бабка", - хлопає її по плечах і втікає геть.

"Я інвалід ЧАЕС, дружина онкохвора. Маю право на три пайки. Корбана не поддержую. Голосуватиму за Миколу Звєрєва, з "Громадської солідарності", бо він свій, чернігівський. А цей понаводив сюди сєрпатістів (сепаратисти, - Gazeta.ua) і гречку роздає. Природи мені тут жалко – газони, кущі витоптали", - каже на ходу Котляров.

За день "волонтери" Корбана роздають по півтори тисячі повних пакетів з логотипом "УКРОП". Перехожі чернігівчани реагують на продуктовий намет по-різному.

"Такое сделали с парка: траву вытоптали, кусты сломали, справляют малую нужду прям в речку. Все обосцано й обосрано. Там мамочки с детьми гуляли. А сей час – не пройти, - обурюється 55-річна на вигляд жінка в чорній вишиванці. Йде по узбережжю з чоловіком. Він тягне її на інший бік вулиці.

"Пускай люди берут, если бесплатно. Я сама мужу говорю "пошли", а он возмущается, чтоб не издевалась. Нам даже лучше, что пенсионеры тут целыми днями простаивают. Меньше их будет в общественном транспорте. Хоть поездим нормально, - говорить 40-річна Людмила.

На вул. Рокосовського намет вдвічі менший. Черзі близько 300 осіб, поміж пенсіонерами більше молоді, ніж на вул. Пушкіна. Першим в черзі 35-річний блондин у бежевій футболці, з-під якої виглядає велике пузо.

"Заходят тут по два человека. Стою з 4 утра. В среду пришел в 5, так был сотый", - каже він.

"За гречку продаетесь? Как вам оно, сука, в глотку лезет", - обурюється перехожий молодий чоловік. Одягнений в модні дорогі джинси, в руках айфон.

"Прийшла сюди не того, шо голодна, а шоб забрать своє. Ви думаєте, шо гроші, на які він все це устраює, чесно сам заробив? Це ж усе накрадене в нас. Голосувать не піду. Мені ніхто не нравиться: ні хлопчик "Патрашенка" (Березенко - Gazeta.ua), ні цей дніпропетровський. А своїх нікого не знаю", - говорить Олена Гнипа, сидить в черзі на ящику під кущем. Обговорює з подругами торгівлю на продуктовому ринку, що навпроти.

"Думаю, переможе Корбан-даллас: гречка, сухпайки. Він раніше кампанію розгорнув, а всі інші підтягнулись пізніше. У моєму дворі від Корбана привозили надувні гірки. Батьки собі відпочивають, діти розважаються. І це безплатно. В центрі за такі розваги треба гроші платить. Від якогось кандидата організовували концерт, поспівали патріотичних пісень, до дев'ятої розійшлися. Ми чогось за чужих голосуємо. На минулих виборах так Ярославський переміг, - каже Євген, військовий пенсіонер, колишній начальник відділу кадрів. Шкандибає з госпіталя.

Надвечір біля РАЦСу на вул. Пушкіна більшає молоді й подружніх пар з дітьми. Гуляють біля карусель та дитячого майданчика, привезених Корбаном. Решта чекає на концерт.

 

Коментарі 12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі