Таки дотисли! Доходи з російських активів ітимуть на оборону України

Відкушувати від ворога по частинах - добра європейська тактика. Щорічно це рішення Єврокомісії приноситиме Україні близько 3 млрд євро. На черзі - основні російські активи?

Посли країн ЄС після багатотижневих переговорів домовилися про використання відсотків від російських активів для військової допомоги Україні та її відновлення, повідомляє видання Deutsche Welle.

Досягнуто принципової угоди щодо заходів, що стосуються доходів від заблокованих активів РФ. Ці гроші підуть на підтримку відбудови України, а також для її оборони

Досягнуто принципової угоди щодо заходів, що стосуються доходів від заблокованих активів РФ. Ці гроші підуть на підтримку відбудови України, а також для її оборони. При цьому лише цього року ця сума може становити до 3 млрд євро. Переговори щодо цього плану тривали зокрема через те, що Австрія та низка інших держав відмовлялися брати участь у безпосередніх поставках зброї та боєприпасів. На вимогу цих країн досягнуто домовленості, що частина відсотків від російських доходів використовуватиметься й для інших видів допомоги. За даними Єврокомісії, в ЄС заморожено активи російського Центробанку на загальну суму близько 210 млрд євро. Розташований у Бельгії депозитарій Euroclear повідомив, що у 2023 році на ці гроші отримано відсотки у розмірі близько 4,4 млрд євро.

У березні 2024 року голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн та голова європейської дипломатії Жозеп Боррель виступили з пропозицією непрямого використання російських коштів. Їхній план полягає в тому, щоб спрямовувати 90% таких доходів через Європейський фонд миру на закупівлю зброї для ЗСУ, а решту 10 відсотків - на відновлення України. Якщо цю схему схвалять усі країни-члени ЄС, Київ може вже в нинішньому році отримати 2,5-3 млрд євро, і далі отримувати суми щорічно. Конфіскувати заморожені активи Брюссель наразі не планує. Від цієї ідеї європейських чиновників відмовляють КНР, Саудівська Аравія та Індонезія.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі