Юрій Христензен
Аналітик медіацентру "Одеська політична платформа"
30.04.2024

За що Путін бомбив палац Ківалова в Одесі

Десятки років українські корупцінери думали, що кремлівські гроші не пахнуть. Як виявилося, це була хибна думка

- Цікаво, куди вони цілілися?

- Куди поцілили, туди й цілилися. Балістична ракета летить вертикально на ціль. Якщо її не збити, то півтонни вибухівки залишають від цілі велику вирву. Якщо збити, то три тонни уламків завдадуть локальних руйнувань.

- Тобто цілилися у Ківалова?

- Ну формально це палац студентів. Саме під громадське будівництво міськрада виділила землю в рекреаційній зоні та встановила оренду в 1 грн на рік. Але коли у 2015 році студенти знесли ворота і зайшли до палацу, то виявили там житлові хороми у стилі "грошінікудидівати" з портретами власника.

- А що Ківалов?

- Сказав, що робив ремонт у квартирі й тимчасово перевіз речі до палацу студентів очолюваного ним навчального закладу. А потім галас вщух, і всі про це забули. Живе себе і живе - мало які примхи у місцевих феодалів.

- Але ж він прокремлівський був. Навіщо його обстрілювати?

- Він брав гроші під конкретні зобов'язання. Писав звіти в АП РФ про успіхи щодо будівництва в Одесі "російського світу". Потім виявилося, що звіти були липовими, а за гроші Кремля він збудував для себе палац.

- Але ж у нього була своя партія. Газета, телеканал, депутати у міськраді. І він сам був нардепом.

- Розкажу історію. Вже після початку війни Ківалов запросив ветеранів радянських воєн. Накрив бенкет, роздав свою газету. Там у редакційній статті було про те, як "пацюки американського обкому намагаються посварити Росію та Україну". І під час застілля запропонував стати кандидатами у депутати від його партії.

- І що тут такого? Багато партій запрошують військових та просто відомих людей, щоб на виборах у їхніх списках були не лише корупціонери.

- Ми ж зараз про ракету говоримо?

- Так.

- Так от, в Україні усі партії загальнонаціональні. Формально партію Ківалова було зареєстровано у купі областей. І, мабуть, він писав до Москви звіти про бурхливу діяльність. Але насправді виявилося, що це просто пакет документів із нулем рядових членів. Навіть на вибори йому довелося накривати стіл, щоб залучити людей до списків.

- Але, дозвольте, як же він служив у очищенні?! (с)

- В Україні понад триста загальнонаціональних партій. При цьому партії з кількістю рядових членів більшою за нуль можна перерахувати на пальцях однієї руки.

- І як вони перемагають на виборах?

- Давай краще про ракету.

- Тобто Ківалов молодець, що збудував палац на гроші, виділені для "російського світу"?

- Корупція та приписки можуть зруйнувати будь-яке починання. Хоч "російський світ", хоч вступ до ЄС. Тільки Ківалов від цього не став хорошим.

Розкажу ще історію. Поруч зі мною за столом сидів колишній льотчик Су-25. І пояснював, як український Су-25 збив малайзійський Боїнг. Він точно знав, що штурмовики не створені для перехоплення боїнгів на висоті 10 км. Але наполегливо стверджував версію кремлівської пропаганди. Зокрема - з газет та телеканалів Ківалова.

- Тобто, так йому й треба?

- Треба, не треба... Ми відволікаємось на несуттєве і не обговорюємо реальні проблеми, які до цього призвели.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі