Суду над Путіним у Гаазі не буде? Глобальний Південь розвалює МКС

Судовий позов ПАР проти прем'єра Ізраїлю ставить МКС у Гаазі на шпагат. Засудить Міжнародний кримінальний суд і Путіна - чи скасує обида позови?

У нас майже не висвітлюється тема подання ПАР до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі позову на Ізраїль щодо загибелі мирних жителів у Секторі Гази під час проведення там військової операції. У рамках розслідування МКС може видати ордер на арешт прем'єра Беньяміна Нетаньяху, міністра оборони та начальника генштабу. Чому ПАР подав цей позов?

Можна шукати слід РФ, але глибинна причина полягає в тому, що Ізраїль ототожнюється із Заходом, а палестинці - з Глобальним Півднем. А ПАР зараз формує геополітичні амбіції як учасник БРІКС і один із лідерів країн Африки і того самого Глобального Півдня

Можна шукати слід РФ, але глибинна причина полягає в тому, що Ізраїль ототожнюється із Заходом, а палестинці - з Глобальним Півднем. А ПАР зараз формує геополітичні амбіції як учасник БРІКС і один із лідерів країн Африки і того самого Глобального Півдня. Хоча раніше ПАР активно балансувала. З 2010 року США проводять із цією країною поглиблений стратегічний діалог. Наприклад, ПАР може у межах пільгового митного режиму за програмою Африканського економічного зростання (реалізованої американцями), постачати США свої товари.

Та сама програма безмитної торгівлі "все, крім зброї", про яку, стосовно України, я пишу всі ці роки: щоб наша країна отримала безмитний режим торгівлі в США на 10-15 років (безкоштовна вудка замість безкоштовної риби). Крім того, ПАР входить до Південноафриканського митного союзу, з яким у США підписано угоду про торгівлю, інвестиції та розвиток. У цей торговий союз (один із найстаріших у світі - утворений у 1910 році) входять основні країни південної Африки: ПАР, Ботсвана, Лесото, Свазіленд, Намібія.

Частина цих країн входить і в зону ренду - національної валюти ПАР: повноцінно у зоні ренду на підставі Багатосторонньої валютної угоди, беруть участь ПАР, Лесото та Намібія. У Лесото є також своя валюта - лоті, а у Намібії - намібійський долар, які обмінюються на ренд із розрахунку 1:1. Ренд є для Лесото та Намібії законним засобом платежу, але у ПАР їхні валюти не приймаються в обіг. Свазіленд та його лілангені не входять до Багатосторонньої валютної угоди, але мають прив'язку до ренду 1:1. У Ботсвані визначення курсу застосовується валютний кошик: ботсванская пула прив'язана до СПЗ (розрахункова одиниця МВФ) і ренду, але питому вагу останнього - визначальний.

Окрім іншого, ПАР та США підписали двосторонню угоду щодо усунення подвійного оподаткування. Що стосується права, у ПАР змішана правова система, що поєднує елементи римсько-голландського та англійського права. На платформу англійського права повністю переведено кримінальне та цивільне процесуальне право, кримінальне, конституційне, адміністративне та торгове право. Традиції англійського права визначають судоустрій, статус судді, принцип прецеденту, діяльність адвокатів. Загалом, правова пам'ять та економічні інтереси повинні штовхати ПАР у бік США, особливо враховуючи сировинний експорт із країн південноафриканського торгового союзу: алмази, золото, нікель, риба, платина, вино, тютюн, цукор.

...нинішні політичні еліти ПАР ніяк не можуть закрити гештальт апартеїду та ментальний фантомний біль періодично вносять свої істотні корективи як у внутрішній, так і зовнішній політиці. І ніякі торговельні пільги тут допомогти не можуть

З іншого боку, у ПАР спостерігається певний пунктик з формування регіональних валют і "відв'язки" від долара: саме ця країна є одним із драйверів ідеї створення єдиної валюти БРІКС, використовуючи свій досвід розвитку "зони ренду" у Південній Африці. Крім того, нинішні політичні еліти ПАР ніяк не можуть закрити гештальт апартеїду та ментальний фантомний біль періодично вносять свої істотні корективи як у внутрішній, так і зовнішній політиці. І ніякі торговельні пільги тут допомогти не можуть.

Нації іноді діють ірраціонально, коли справа стосується глибинних суспільних психоневротичних розладів. Тут слід розуміти, що фантомний біль апартеїду - це рефлексії не проти правлячих колись бурів, а масштабніший ментальний "абсцес" - щодо білих у широкому розумінні та Заходу в більш конкретному. Крім того, ПАР має амбіції стати осьовою країною континенту від мису Доброї Надії до екватора, а там править бал негритюд та антинеоколоніальна риторика.

Загалом, позов ПАР може мати далекосяжні наслідки. Оскільки МКС зараз паралельно розглядає "справу проти РФ" і видав ордер на арешт Путіна. Якщо МКС відхилить позов ПАР - Глобальний Південь розцінить це як вкрай односторонню позицію. Якщо розпочне активне розслідування проти Ізраїлю - це сформує прецедент щодо західних країн та їхніх військових операцій за кордоном. А це не лише Ізраїль, а й Франція, США, Британія. І нехай США не визнають юрисдикцію МКС, моральне значення його вердиктів насправді має величезну вагу у світі.

Ось такий пат для МКС. Серед можливих сценаріїв може бути спроба "спустити на гальмах" обидві справи (щодо Ізраїлю та РФ). Тому що у разі активного розслідування доведеться винести вердикт за двома позовами

Ось такий пат для МКС. Серед можливих сценаріїв може бути спроба "спустити на гальмах" обидві справи (щодо Ізраїлю та РФ). Тому що у разі активного розслідування доведеться винести вердикт за двома позовами.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі