З Росією варто було домовлятися 2 роки тому?

Нереалізовані Стамбульські угоди - німецькі аналітики вважають, що українцям варто було погодитися. Цинізм це - чи абсурд?

Розлога аналітика в Die Welt щодо нереалізованих в квітні 2022 домовленостей з Росією: чого вимагали обидві сторони і чому від угоди відмовились. На диво "наївний" (ну ж не можуть автори реально так думати?) текст із загальним змістом "може, таки варто було погоджуватись з Путіним тоді - українців би вбили менше?..".

Die Welt: Російський проєкт "мирної угоди" квітня 2022 передбачав дуже жорсткі вимоги щодо скорочення оборонних озброєнь. Москва пропонувала скоротити вчетверо порівняно з пропозиціями України артилерію, вшестеро - РСЗВ (і з дальністю до 40, а не до 280 км, як хотіла Україна), всемеро - мінометів, вшестеро - протитанкових ракет. Вимоги скорочення стосувались і ВПС: винищувачів і гелікоптерів. У військово-морських силах України мало лишитись тільки 2 кораблі. І тим не менш, джерела Die Welt стверджують, що навіть за таких вимог угоду могли підписати під час особистих переговорів Путіна й Зеленського. Яких так і не відбулось після додаткових вимог Москви.

Die Welt заявляє, що знайшла мінімум одного члена тодішньої делегації України, котрому оце от все - і обеззброєння, і знищення нації - досі видається вигідною домовленістю

Йшлось про вимогу зробити російську мову другою офіційною, скасувати обопільні санкції і відмовитись від позовів до міжнародних судів (тобто, пробачити Росії її звірства, вбитих і закатованих українців, а також всі руйнування). Плюс законодавчо заборонити Україні бути українською Україною, а українцям бути українцями - через заборону "фашизму, нацизму і агресивного націоналізму" (тобто, всієї нашої історії, історії російської окупації і 300-річних звірств, всієї нашої літератури і мови). Але Die Welt заявляє, що знайшла мінімум одного члена тодішньої делегації України, котрому оце от все - і обеззброєння, і знищення нації - досі видається вигідною домовленістю.

"Це була найкраща оборудка, яку ми могли укласти", - сказав Die Welt один з членів української делегації в Стамбулі. Озираючись назад, можна сказати, що тоді Україна перебувала у вигіднішому становищі на переговорах, ніж зараз. Якби військове протистояння, яке характеризується важкими втратами, вдалося закінчити приблизно через два місяці, це врятувало б життя незліченної кількості людей і позбавило б їх величезної кількості страждань.

відмова від сил оборони і від власної ідентичності однозначно означала багатомільйонні, а не стотисячні жертви вже за кілька років - як це, зрештою, завжди траплялось після кожних "домовленостей з Москвою" за останні 3 століття

Чи ця маячня - власний висновок самого представника Die Welt, чи підсумок заяв того ж неназваного "одного з членів української делегації", не вказано. Але факту повної абсурдності висновку це не міняє. Бо відмова від сил оборони і від власної ідентичності однозначно означала багатомільйонні, а не стотисячні жертви вже за кілька років - як це, зрештою, завжди траплялось після кожних "домовленостей з Москвою" за останні 3 століття.

З нашим історичним досвідом - 100% однозначним, жодного випадку відхилення від одного й того самого сценарію! - віри Росії не може бути ніякої і ніколи. Адже по суті угода пропонувала добровільно знищити армію, запровадити російську мову - щоб через 2-3 роки Україну можна було захопити або воєнним, або навіть мирним шляхом після якісної пропагандистської обробки населення і заборони всього українського. Жодні теоретичні "гарантії безпеки" (котрі до того ж ніхто і не рвався давати - і досі не дає, тільки запевнення в певному обсязі підтримки і допомоги, якщо щось знов станеться, а це не "гарантії") від цього сценарію нас не вберегли би.

...підсумком розлогої аналітики все одно подали необхідність домовлятись з Росією, бо це нібито убезпечило би Україну від нового нападу

Автори Die Welt навіть знайшли в собі чесність злегка натякнути на контрпродуктивність домовленостей з Росією під якісь дуже умовні "гарантії": "...Є підстави підозрювати, що пропозиція щодо надання гарантій безпеки Україні за погодженням з Росією вже провалилася на цьому етапі [квітня 2022]". Хоча до тверезої оцінки реалій (чи до чесного викладення ситуації - все ж бути аж настільки наївним і довірливим щодо Росії нереально) Die Welt поки не дозріла. Адже підсумком розлогої аналітики все одно подали необхідність домовлятись з Росією, бо це нібито убезпечило би Україну від нового нападу: "...[Домовленості під гарантії] були б потрібні Україні, щоб убезпечити себе від Росії у майбутньому". Отже, в Європі все ще є для кого писати такий абсурд під виглядом аналітики.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі