вівторок, 23 квітня 2024 15:55

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС пригрозив Китаю погіршенням відносин через підтримку Росії на тлі війни в Україні

ЄС пригрозив Китаю погіршенням відносин через підтримку Росії на тлі війни в Україні
Пекін повинен переосмислити свої зв'язки з Москвою на тлі війни в Україні, якщо хоче зберегти хороші відносини з Європою, заявили в ЄС. Фото: ілюстративне

Китай не засуджує російську агресію та активно торгує з РФ, що непокоїть Європейський союз.

Пекін повинен переосмислити свої зв'язки з Москвою на тлі війни в Україні, якщо хоче зберегти хороші відносини з Європою. Про це в інтерв'ю Bloomberg розповів керуючий директор з питань Азії Європейської служби зовнішніх дій Ніклас Кварнстром.

За його словами, постійна підтримка Китаєм Росії після того, як вона напала на Україну, є "великою проблемою" і створює напруженості між Брюсселем і Пекіном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай уперше за два роки скоротив експорт до Росії - Bloomberg

"Це не те, що ми можемо ігнорувати в будь-яких наших відносинах. Як геополітичний гравець, ми повинні постояти за себе, і саме це ми робимо щодо економічних дисбалансів і нашої власної безпеки", - заявив він.

Як зазначає Bloomberg, Китай не лише жодного разу прямо не засудив російське вторгнення в Україну, але також регулярно проводив переговори на високому рівні з високопосадовцями Росії, включаючи президента Володимира Путіна. Одночасно Китай значно наростив обсяги торгівлі з країною-агресоркою.

Окремою причиною для невдоволення ЄС є значний профіцит китайського експорту в Європу порівняно з поставками у зворотному напрямку.

"Торговий дисбаланс є головним фактором, який, звичайно, впливає на наші відносини", - сказав Кварнстром.

Росія та Китай підписали новий договір про військову співпрацю.

Військово-морські сили країн підписали меморандум про взаєморозуміння. Договір було підписано на тлі останніх повідомлень про посилення підтримки КНР війни РФ в Україні, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «ЄС пригрозив Китаю погіршенням відносин через підтримку Росії на тлі війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути