субота, 18 травня 2024 06:57

Спецтема: Війна Росії проти України

"Буферна зона": аналітики назвали мету російських військ на Харківщині

"Буферна зона": аналітики назвали мету російських військ на Харківщині
Українські війська відбивають ворожі атаки у Харківській області. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Наступ РФ на півночі Харківської області є частиною плану зі створення так званої "буферної зони".

Таким чином загарбники намагаються захистити прикордонні райони Росії від ударів ЗСУ. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що російський диктатор Володимир Путін відповів на запитання про завдання російських військ на харківському напрямку. За його словами, армія РФ досягає успіху "за планом". Путін також зазначив, що російські війська не мають безпосередніх планів щодо захоплення Харкова.

За словами диктатора, російські наступальні операції на харківському напрямку покликані створити "буферну зону" для захисту російських прикордонних районів, включно з містом Бєлгород, від ударів з боку України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборона США бити західною зброєю по РФ підриває обороноздатність України - ISW

"За попередньою оцінкою ISW, російські війська, схоже, надають пріоритет створенню "буферної зони" вздовж міжнародного кордону, а не створенню умов для більш глибокого проникнення в північні райони Харківської області", - йдеться у повідомленні.

Аналітики також припускають, що російські наступальні операції на Харківщині мають стратегічну мету залучити та закріпити українські сили на цій осі, щоб забезпечити просування РФ в інших районах Східної України.

В ISW вважають, що навіть обмежена активність Росії на інших ділянках міжнародного кордону нижче порогу російських наступальних операцій, може призвести до розтягування українських сил на ширшому фронті.

Війська РФ зможуть відволікати і закріплювати українські сили у прикордонній зоні доти, доки агресор зберігатиме свою присутність на півночі Харківської області та буде погрожувати проникненням в інші прикордонні райони.

"Російські війська демонструють схильність до проведення наступальних операцій на різних ділянках фронту "імпульсами", коли на одній ділянці інтенсивність знижується, а на іншій зростає, і російські війська можуть уповільнити наступальні операції на півночі Харківської області на деякий час, але відновити їх темп пізніше за власним вибором", - зазначають аналітики.

За даними українського Генштабу, Збройні сили України в окремих районах Харківщини ведуть штурмові дії, щоб покращити тактичне положення.

Російські окупанти двічі за добу здійснили спроби прорвати оборону українських захисників. В районі міста Вовчанськ українські підрозділи посилюють оборону з метою покращення тактичного положення.

Зараз ви читаєте новину «"Буферна зона": аналітики назвали мету російських військ на Харківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути