вівторок, 23 квітня 2024 14:48

Суд виніс вирок солдату, який розстріляв з автомата товаришів по службі та цивільну жінку в Дніпрі
6

Довічне позбавлення волі отримав нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі "Південмаш" у Дніпрі

Довічне позбавлення волі отримав нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі "Південмаш" у Дніпрі.

Суд визнав його винним у порушенні статутних правил взаємовідносин, вбивстві та замаху на вбивство двох і більше осіб, викраденні зброї, дезертирстві, а також порушенні статутних правил вартової служби та незаконному поводженні зі зброєю. Про це повідомила пресслужба Офіса генпрокурора та ДБР

В ОГП повідомили, що в суді засуджений свою провину визнав повністю.

Прокурори в суді довели, що 27 січня 2022 року військовослужбовець був включений до складу варти, що охороняла територію державного підприємства "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова" у Дніпрі.

Уночі він викрав зброю зі зброярні та відкрив вогонь. Внаслідок стрілянини загинули четверо його співслужбовців та працівниця підприємства. Ще п'ятеро нацгвардійців отримали поранення різного ступеню тяжкості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маю єдине бажання: дніпровський стрілець розговорився в суді

Після скоєного стрілок втік з місця несення служби, з собою забрав зброю. Невдовзі його затримали працівники правоохоронних органів.

На вирок суду Рябчук очікував під вартою. За даними ДБР, під час строкової служби засуджений мав конфлікт з іншими військовослужбовцями. Кілька разів він був свідком сварок, про які доповідав керівництву.

Через це в інших військових сформувалося до нього негативне ставлення. Після чергової словесної суперечки він вирішив вбити тих, хто не поділяв його думок та поглядів, вважає слідство.

Вказано, що в межах кримінального провадження було проведено десятки експертиз, у тому числі стаціонарну комплексну психолого-психіатричну експертизу, яка встановила, що солдат не мав розладів із психікою і діяв цілковито свідомо.

Трагедія сталася 27 січня, близько 3:40 на території Південного машинобудівного заводу. Там строковик 20-річний Артем Рябчук розстріляв із автомата дев'ятьох товаришів по службі та цивільну жінку. П'ятеро загинули, інші - потрапили до лікарні. Після скоєного Рябчук утік, прихопивши з собою зброю та набої.

Підозрюваного затримали за кілька годин під Дніпром. Автомат і набої були при ньому.

Під час обрання запобіжного заходу Рябчук визнав свою провину, розкаявся у вчиненому, попросив пробачення у постраждалих і плакав. А також просив, аби його відправили в слідчий ізолятор, а не на гауптвахту.

Зараз ви читаєте новину «Суд виніс вирок солдату, який розстріляв з автомата товаришів по службі та цивільну жінку в Дніпрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути