пʼятниця, 17 травня 2024 13:56

Сім життєвих ситуацій, коли недоречно говорити "вибач"

Сім життєвих ситуацій, коли недоречно говорити "вибач"
Вибачатись не завжди доречно: сім випадків, коли цього робити не слід Фото: pinterest

У слові "вибач" є величезна сила. Він може налагоджувати мости, загоювати рани та виражати співчуття.

Але, як і для будь-якого іншого інструменту у вашому емоційному наборі, для нього є час і місце, пише hackspirit.

Усі ми бували в ситуаціях, коли говорили "вибачте", коли в цьому не було необхідності. Можливо, щоб зберегти мир чи за звичкою. Але це маленьке слово може втратити своє значення, якщо ми вживаємо його надто вільно.

Є життєві ситуації, коли говорити "вибач" не тільки непотрібно, але й шкідливо.

Ось сім сценаріїв, коли ви ніколи не повинні говорити "вибачте", тому що іноді ви просто не зобов'язані ні перед ким вибачатися.

Коли ви висловлюєте свої справжні почуття

Можливо, ви почувалися винним за те, що злилися чи сумували, або вибачалися за те, що виявляли захоплення з приводу чогось, що інші, схоже, не оцінили.

Але ось у чому річ: ваші почуття обґрунтовані, і ви маєте повне право їх висловлювати. Коли ви говорите "вибач" за вираження своїх справжніх почуттів, ви, по суті, вибачаєтеся за те, що були собою. А це те, за що ніколи не потрібно вибачатися.

Коли ви не винні

Це може здатися простою порадою, але ви здивуєтеся, як часто ми перепрошуємо за речі, в яких просто немає нашої провини. Це може бути помилка колеги на роботі або запізнення через затори на дорогах.

Але якщо ви говорите "вибачте", коли ви не винні, з часом це може знизити вашу впевненість у собі. Хоча завжди важливо виявляти співчуття і розуміння, є й інші способи висловити їх, не звалюючи на себе тягар того, що було не у вашій владі.

Під час встановлення кордонів

Особисті кордони мають вирішальне значення для підтримання здорових стосунків. Вони гарантують, що ваші потреби будуть задоволені, і ви почуватиметеся в безпеці.

Але скільки разів ви говорили собі "вибач", коли встановлювали кордони? Можливо, ви почувалися винним або боялися когось образити. Але вибачатися за встановлення кордонів - все одно що вибачатися за турботу про себе, а це ще одна з речей, за які ніколи не варто вибачатися.

Під час ухвалення особистих рішень

Щодня ми ухвалюємо рішення, які визначають наше життя. Від того, що ми їмо на сніданок, до того, яку кар'єру ми обираємо, - усі ці рішення є основою нашої індивідуальності.

Але іноді наші рішення можуть не збігатися з очікуваннями оточуючих, і тоді виникає непотрібне "вибачте". Чи то рішення залишитися вдома в п'ятницю ввечері замість того, щоб піти кудись із друзями, чи вибір кар'єри, яку не схвалює ваша сім'я, - ваш особистий вибір є саме особистим. Це те, що робить вас щасливим і повноцінним.

Коли вам потрібно побути на самоті

Ми живемо у світі, де час наодинці з собою часто прирівнюється до самотності. Але це далеко не так. Такі періоди необхідні для самоаналізу, творчості та відновлення сил. І все ж, скільки разів ми вибачаємося за те, що нам потрібно трохи часу "для себе"?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість звичок, які навчать бути впевненішим у собі

Ви не поводитеся антисоціально або грубо, якщо приділяєте час собі. Ви просто поважаєте свої потреби і благополуччя. Тож наступного разу, коли ви відчуєте необхідність відступити і відновити сили, зробіть це без жодних вибачень. Ви в боргу перед собою.

Коли відстоюєте те, у що вірите

Ви маєте право на свої цінності та переконання, і їх вираження не має бути приводом для вибачень.

Коли ви просто залишаєтеся собою

Ви ніколи не маєте казати "вибач", коли ви просто поводитеся як зазвичай.

У світі, сповненому очікувань і вимогою відповідати цим очікуванням, люди часто просять вибачення за свої захоплення, зовнішність або навіть мрії.

Але ось груба і чесна правда: ви ніколи не повинні відчувати необхідність вибачатися за те, що ви такі, які є. Ви унікальні, і це потрібно святкувати, а не вибачатися за це. Ваші примхи роблять вас цікавим, ваші пристрасті роблять вас живим, ваша зовнішність - це частина вашої особистості, а ваші мрії - це дорожня карта вашого майбутнього.

Якщо звернути увагу на спілкування в оточенні людей, звернете увагу, що багато хто постійно вибачається по дрібницях.

Однак, це неправильний підхід. Є речі, вибачатися за які не варто. У цих випадках прохання про вибачення ніяк не допоможуть і не покращать ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «Сім життєвих ситуацій, коли недоречно говорити "вибач"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути