четвер, 16 травня 2024 09:24

Після повернення до тренерства Клопп не стане гарантією титулів

Фахівець виснажився і немолодий

Нинішнього сезону чемпіоном Німеччини буде "Баєр" із Леверкузена. Титулом найсильнішої команди країни володітиме не "Баварія" – уперше з 2012-го, коли чемпіонат виграла дортмундська "Боруссія", яку очолював тренер Юрґен Клопп.

Те, що це непересічна особистість у своєму ремеслі, остаточно стало зрозуміло наступного сезону. Дортмунд, хоч і виграв Лігу чемпіонів 1997 року, ніколи не належав до грандів європейського футболу. Врешті, наприкінці 1990-х для умовно маленьких клубів іще був шанс пройти до вирішальних стадій турніру. 25 років тому це вдалося київському "Динамо". Але на початку 2010-х трофей Ліги чемпіонів розігрували здебільшого гранди. А команда Клоппа зуміла дійти до вирішального матчу, обігравши в півфіналі визнаного фаворита – іспанський "Реал" тренера Моуріньйо, який тоді точно входив до трійки найкращих.

Автор: gettyimages
 

Так, фінал-2013 Клопп програв "Баварії". Вирішальний гол його команда пропустила на передостанній хвилині. Але точно могла вважатися моральним переможцем поєдинку. Бо на рівних протистояла супернику, який того сезону виграв усі головні трофеї клубного футболу.

Подальший спад "Боруссії" був очевидний. Робота Клоппа ґрунтується на величезних емоційних навантаженнях – більших, ніж у середньостатистичного тренера. Він виснажився і на початку 2015-го оголосив, що залишить команду.

Логічно, що топфахівця одразу підібрав англійський "Ліверпуль". Знаменитий клуб, що не міг виграти національний чемпіонат із 1990 року. Клопп почав умовно невдало. Дійшов до фіналу Ліги Європи, але програв його "Севільї". Попервах не складалися справи й у національному чемпіонаті. Там безроздільно панував "Манчестер Сіті" тренера Хосепа Ґвардіоли. Починаючи із сезону 2017/18, тільки ця команда має титул найкращої в Англії. Виняток один – сезон 2019/20. "Ліверпуль" провів його настільки потужно, що питання з першим місцем було вирішене задовго до фінішу. І цей титул для вболівальників червоних, як називають фанатів "Ліверпуля", став набагато дорожчий, ніж перемога в Лізі чемпіонів 2018/19 з фантастичним камбеком над "Барселоною" Мессі. Бо в Англії ніщо не коштує дорожче за виграш національного чемпіонату.

Клопп тонко відчуває момент, коли треба йти. Поточний сезон стане для нього останнім на цьому місці роботи. Про це тренер оголосив завчасно, щоб уникнути непотрібних розмов. Нинішній чемпіонат Англії має найбільшу за останні роки інтригу. Три команди претендують на підсумковий титул – "Ліверпуль", "Манчестер Сіті" й "Арсенал". І хоча останні не вигравали з 2004-го, хочеться, щоб переміг "Ліверпуль". Це стане чудовим підсумком роботи тренера з однією з найпопулярніших команд Англії. А ще в нього є шанс дістатися фіналу Ліги Європи й там знову зіграти з італійським "Міланом". Саме цей фінал стало б найлегше "продати" споживачу, враховуючи дві битви цих команд у вирішальних матчах Ліги чемпіонів у середині 2000-х. Особливо 2005 року.

Бракуватиме тактичних дуелей із Ґвардіолою

Зрозуміло, що наступного сезону Клопп не тренуватиме. Піде шляхом іспанця Хосепа Ґвардіоли, який нині очолює "Манчестер Сіті". Саме ці двоє влаштували феєричні тактичні битви між собою. І цих дуелей бракуватиме англійській прем'єр-лізі наступного сезону.

Ґвардіола пропустив сезон 2012/13 і перезавантажився. Попри відносну невдачу в "Баварії" він зміг усе всім довести з "Манчестер Сіті". Є сумніви, що це вдасться Клоппу. Влітку 2025-го, коли він планує знову тренувати, тренеру виповниться 58 років. Він практикує на серйозному рівні з 2008-го. Емоційний потенціал може бути вичерпаний. Тож я не став би називати Юрґена гарантією здобуття титулів після повернення. Принаймні на рівні клубів. Тому логічним варіантом була б робота зі збірною Німеччини.

"Ніколи не подумав би, що він стане таким тренером. Його поставили нам суто випадково. Я ще сміявся: а сам ти у футбол грав? Він нормально це сприймав. Коли Клопп прийшов, одразу налагодив атмосферу в команді. Фантастичний професіонал і людина", –

колишній форвард збірної України Андрій ВОРОНІН, який працював із Клоппом у німецькому "Майнці" в ході сезону 2000/01

Зараз ви читаєте новину «Після повернення до тренерства Клопп не стане гарантією титулів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути