Сергій Чирков
Член національних спілок письменників і журналістів України, фундатор і голова літературного об'єднання "Самотній вовк". Автор двотомного роману-подорожі "Ковчег. Колискова для смерті" (2013), електронного "недетективу у 224 убивствах і 17 замахах "Дім-Дом" (2013), кількох поетичних збірок, численних статей у періодиці.
10.02.2015
8

Навіщо Гонтарєва сіє паніку серед вкладників?

На якій підставі доволі успішний "Ощадбанк Росії" включено до 8 фінансових щасливчиків, яким обіцяно державну підтримку зі скудного вітчизняного бюджету, я не питатиму.
Є, напевне, резони, які знімають з Гонтарєвої підозру про особливу прихильності до банку, який хоча й має українську прописку, проте є одним з фінансових стовпів країни, що перебуває з нами у стані війни. Хоча почути аргументи хотілося б.
Хочеться ясності й щодо обіцяної підтримки системних банків загалом – заради фінансового спокою у країні.
Нацбанк має чітко визначитися по кожному з претендентів на докапіталізацію: буде допомога чи ні, а якщо буде, то кому і коли. І сказати це мають насамперед вкладникам.
Людям цідять пенсії та соціальні виплати по 100-200 гривень на добу, не завжди знімеш з картки й зарплату. Не проходять розрахунки через термінали у магазинах, не пропускаються або затримуються інтернет-платежі і банківські проводки за комунальні послуги. Скрізь вимагають готівку, а її на руки видають по краплині. У країні бракує не лише валютної – гривневої готівки… Люди поки що терплять. Але цей запас може невдовзі вичерпатися.
Чому Гонтарєва ніяк не реагує на ситуацію у тому ж Дельта Банку, який за обсягами активів посідає четверте місце серед 166 діючих структур і друге – серед приватних банків? Тому що він посмів замахнутися на монополію Приватбанку? Чому випали з поля зору "Фінанси і Кредит", інші невеликі банки, які донедавна демонстрували стабільність, а нині вступають разом з вкладниками у зону ризику?
Дельта Банк, приміром, тримається на плаву з останніх сил. Рятувати його все одно доведеться – надто великим струсом його банкрутство обернеться для фінансової системи України і надто болісним для мільйонів вкладників. Очевидно й інше – чим раніше вжити заходів, тим дешевше це обійдеться державі. Проте складається враження, що Гонтарєва стосовно системних банків виходить з якихось інших, не національних інтересів і не інтересів пересічних вкладників. З кожним тижнем зростає загроза, що на шиї держави повисне ще кілька величезних фінансових напівтрупів – на кшталт "Надра Банку". Його подібними ігрищами довели до такої ручки, що він місяцями не проводив клієнтські платежі, а що робити з ним не знають досі: вивести з ринку – проблематично, націоналізувати – занадто дорого. Поки що оголосили неплатоспроможним…
У списку Гонтарєвої на порятунок значаться "Приватбанк", "Ощадбанк", "Укрексімбанк", "Дельта Банк", "Райффайзен Банк Аваль", "Укрсоцбанк", "Промінвестбанк" і "Ощадбанк Росії".
Два з них є дітищами російських фінансових структур, два представляють європейський капітал, два – державні й мають бути у зоні постійної турботи Нацбанку, і нарешті, два є приватними українськими. То невже аж так складно визначитися, який з банків потребує першочергової невідкладної допомоги, який має отримати трохи пізніше, які – за ними, а рятувати які – не зовсім наш клопіт? Чи треба, аби кандидат на порятунок став спочатку банком президента? Бодай російського.
Інші публікації автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі