Чому Донбас не Шотландія

Шотландський референдум про самостійність провалився. Тепер Британію, скоріш за все, чекає федералізація. Це буде такий довгий процес, що з часом всі забудуть навіщо його починали. Так як в Шотландії було провалено законний референдум на фоні успіхів незаконного референдуму в Донбасі, то наводжу ряд аргументів чому ці волевиялення нічого спільного між собою не мають:

1. Історія Королівства Шотландія сягає середньовіччя. Ще у 1707 року Шотландія увійшла в політичний союз з Англією (Акт про Союз)- створення Великої Британії.

2. Шотландці мають старий національного руху (з кінця ХІХ століття), свої політичні партії (Шотландська національна партія).

3. Шотландці не користуються фінансовою, військовою, інформаційною підтримкою іноземних країн. Вони не беруть до рук зброю, діють в межах законодавства Великої Британії.

4. Противники незалежності Шотландії мають вільне право агітувати проти самостійності. Їх життю нічого не загрожує ні в Единбурзі (столиця), ні Глазго (найбільше місто), ні в інших містах Шотландії.

5. Наявність суб'єктності. Є такий народ - шотландці (5 млн чоловік). Народу "денеерівці", "новроси", "лугандонці" поки ніде не існувало. Принцип нації-держави витримати не можна.

6. Перший референдум шотландці провели ще в 1979 році. Тоді нічого не вийшло, бо, здається, Лондон все заблокував. Але суть в тому, що люди давно й скучно йдуть до самостійності. Прийдуть вони швидше до федералізації, але в умовах ВБ це плюс, а не мінус.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі