Плата за Донбас

Децентралізація, федералізація, розширення місцевого самоврядування - це тільки слова. Що під ними розуміє Меркель, Порошенко, Путін, звісно, важливо, але головне — результат.

Що маємо сьогодні?

Перше: Угода з ЄС ратифікована, але економічна частина відтермінована до 31 грудня 2015 року. Тобто не буде впроваджено зону вільної торгівлі, але на цей час продовжено торговельні преференції для України від ЄС. Для Брюсселя це копійчані витрати, а для Москви приємна дрібничка. Нам ні холодно, ні жарко. Та й нащо говорити про ЗВТ? Все одно наші товари до ЄС "стопорять" через стандарти і регламенти, а в Росії "тролять" через фітосанітарні норми.

Друге: запроваджується "особливий статус Донбасу". Якщо простіше - Україна втратила суверенітет над частиною своєї території. Хорошого нічого. Але аж так занадто надувати щоки не буду, бо щось мене лякає знайомство з російською реактивною артилерією.

Третє: уряд створив фонд відновлення Донецької і Луганської областей. Політики прокоментували проблему фінансування цих територій. На мій погляд, особливо важливі тут слова Юрія Луценка та Арсенія Яценюка:

Юрій Луценко:

"Все зароблене залишається в регіоні. Також бюджет цієї зони може наповнюватися коштами Москви та Києва. Вони повинні платити за все самі, якщо це особливий статус, але це гроші власне зароблені, а також надані з доброї волі Києвом і Москвою ".

Арсеній Яценюк:

"Я дав доручення Мінфіну про створення окремого фонду відновлення Донецької і Луганської областей, який повинен наповнюватися з пожертвувань і фінансування українських олігархів та міжнародної "донорської" допомоги. Ми будемо фінансувати відновлення з держбюджету, коли на цій території відновиться українська влада і підприємства почнуть працювати. Тому формула дуже проста - скинулися і відновлюємо. А не за рахунок витрат усієї України".

Добровільний фонд пожертв!!! J Чи донецькі олігархи і Москва його реально фінансуватимуть? Та їм це новоросійське щастя потрібне тільки як заноза в задниці України. Якщо Путіну чи Ахметову сильно захочеться попіаритись — зроблять свої фундації. (Путін, напевно, назве це "конвойний фонд"). Тому фонд відновлення Донбасу - фейк. Участь Москви в українських проектах по Донбасу — плювок проти вітру. Кремль структура послідовна — роками вкладають тільки в антиукраїнське. Думаю, всі політики це знають краще за мене.

Мабуть, Донбас таки зроблять незалежним, а потім доженуть і знову унезалежнять. Тут є правда проблема. По-перше, формально не існує такої нації як лугандонці, новороси, радянські люди. А тому немає і суб'єктності влади. По-друге, Кремль всім керуватиме. Це зрозуміло. Але, з іншого боку, нічого неможливого тут немає. Придністров'я якось живе на російські субсидії з своїми "придністровцями". І ці проживуть.

Що чекає на регіон більш-менш зрозуміло - деіндустріалізації, депопуляція, деградація. Власне, це і без війни відбувалося, тепер все стане швидшим. На голову України впадуть всі соціальні проблеми. Та це все ж опосередковані витрати. Платити за Донбас ніхто не буде. Принаймні за його тепер де-факто російську частину. Дурних немає. Але радості від цього жодної. Бо війна в Донбасі – це і є розплата.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі