Іван Янюк
Заступник голови громадської ради при Тернопільській РДА. Викладач історії.
17.09.2014
1

Що найбільше лякає Росію в угоді про асоціацію України з ЄС?

Останні дні надзвичайно багаті на політичні події. Але з точки зору історії, мабуть, найзнаковішою є синхронна ратифікація багатостраждальної угоди про асоціацію з ЄС. Президент дійсно мав рацію, що жодна нація не заплатила стільки щоб стати частиною євроспільноти. За інших умов ратифікація була б просто технічною процедурою, а зараз будь-яке позитивне рішення на користь України є черговим знаком, що ми не одні у цьому надзвичайно важкому протистоянні із світовою наддержавою.

Росія, здається ладна гальмувати процес європейської інтеграції України на будь-якому рівні. Тепер вона, напевне, зосередить свої сили на тому щоб загальмувати процес ратифікації в інших країнах членах ЄС, тих, чиї парламенти не провели ратифікації. З огляду на цей факт не дивно, що введення в дію угоди відклали, адже це наче забирає в Росії стимули до тиску на країни ЄС, але ми вже бачили, що спосіб прийняття рішень в росіян не є адекватним, тому далі від них можна очікувати чого завгодно на цьому шляху.

Чому для Росії так важливо, щоб українські ринки залишилися без європейських товарів ще стільки часу? Якщо мислити, абстрагувавшись від реалій наших країв, то збереження нашого ринку захищеним протекціоністськими митами наче є вигідним самій Україні, адже наші виробники отримують нові горизонти для збуту товарів, при цьому не отримуючи нових конкурентів. Ми в плюсі. Але тут якраз розкривається особливість пострадянської економіки. Добробут громадян не є пропорційним добробуту національного виробника. Саме цим ми відрізняємося від цивілізованих країн світу і це те, що об'єднує нас із Росією. Це так званий ментальний рівень. І саме тут Кремль не хоче відступитися від свого, не дозволити розірвати цей останній ланцюг, який поєднує Україну з радянським минулим, а відтак на думку кремлівських мислителів і з "Рускім міром". Для Росії не стільки важливо чи розвинута в нас економіка. Для Путіна важливо, щоб залишилася в силі "Євроазійська" схема розподілу ресурсів, яка полягає в тому, що основну вигоду повинен отримати дрібний прошарок олігархів, а інша частина населення повинна бути ні з чим. Саме так відбувається у країні, яка є одним із найбільших світових експортерів нафти і газу.

Для Кремля не страшно, що наш національний виробник (олігархи) отримає торгові привілеї. Для Московської еліти кошмаром є те, що прості українці отримають доступ до дешевих і що страшніше якісних європейських товарів, а ще гірше, що вони, ці товари, транзитом через Україну можуть дійти і до простих росіян. І щоб цього не допустити кремлівський тиран готовий пролити ріки крові в тому числі і тих самих "малих росіян".

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі