Александр Гончаров
При технической поддержке Агентства по международному развитию США ( USAID ) возглавил группу отечественных экспертов по созданию саморегулируемой организации " Украинская ассоциация инвестиционного бизнеса" и стал ее первым генеральным директором. В качестве эксперта активно участвовал в создании Профессиональной ассоциации регистраторов и депозитариев . Вошел в первый состав консультационно - экспертного совета при Государственной комиссии по ценным бумагам и фондовому рынку. Автор более сотни публикаций в деловых печатных изданиях и нескольких циклов телепередач. Член Союза журналистов CCCР и НСЖ Украины .
18.04.2014

КУА може стати проксі фінансового ринку України

У кризу виграє не той, хто самий потужний, а той, хто самий спритний і рішучий, тому актуальним постає питання використання потенційного драйверу компаній з управління активами, які керують, наприклад, венчурними інвестиційними фондами, за умови діяльності яких КУА в нинішніх надзвичайно складних умовах може стати проксі фінансового ринку України. Сучасний стан фінансового ринку і позиціонування на ньому окремих суб'єктів дають унікальні можливості для таких Компаній збільшити свою присутність у різних сферах діяльності з наступним отриманням не тільки прибутків, а й надприбутків. Вже сьогодні необхідно активізувати діяльність у сферах фінансового бізнесу, які найближчим часом будуть регулюватися відповідно до вимог більш досконалої законодавчої та нормативно-правової бази. З точки зору створення нових точок зростання на окремих ринках і в цілому для економіки України, актуальними напрямами отримання прибутку можуть стати наведені нижче напрямки:

біотехнології, медичні технології та обладнання;

інформаційно-телекомунікаційні системи;

раціональне використання природних ресурсів;

транспортні, авіаційні та космічні системи;

енергетика та енергозбереження;

індустрія наносистем та матеріалів.

З огляду на те, що реалізація моделі інвестиційного фінансування програм розвитку вимагатиме прийняття окремих спеціальних постанов уряду, а також в цілях якомога скорішої практичної реалізації програм розвитку національної економіки, можливим є запуск інвестиційного фінансування на базі Компанії з управління активами, венчурні інвестиційні фонди якої могли би виступити каталізатором інвестиційних приватних вкладень в інноваційні програми та програми оновлення (оптимізації або модернізації) виробничих процесів реального сектору економіки.

При цьому, критеріями фінансування венчурними фондами, яким має відповідати проект, можуть бути:

грошові кошти, що використовуються з метою запровадження інноваційних, конкурентоспроможних або оптимізаційних процесів на виробництві того чи іншого товару в реальному секторі економіки України;

сам товар, створений за наслідком реалізації інноваційної або оптимізаційної програми, і якому має бути притаманний характер високотехнологічного та/або експортноорієнтованого товару, конкурентоспроможного та з відповідним попитом на внутрішньому та/або на зовнішньому ринках;

з оновленням чи створенням виробництва такого товару одночасно створюються нові (додаткові) робочі місця в Україні;

до виробництва такого товару залучаються українські спеціалісти та вчені.

Одночасно з цим венчурні фонди КУА можуть також придбавати права на інтелектуальний винахід, авторські права чи патент на ту чи іншу технологію, яка пройшла відповідні випробування або тестування технічного характеру та є доведеною, з точки зору її практичного використання.

Олександр ГОНЧАРОВ,

Директор Інституту розвитку економіки України

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі